Social

Cobâlea – încă o localitate care ar putea să dispară?

În două decenii, satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, a pierdut aproape o treime din populaţia sa. În căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, peste o sută de familii au părăsit baștina. Migraţia masivă a generat consecinţe grave. În anul 2000, în Cobâlea erau două şcoli, unde studiau peste 400 de copii. Astăzi, în localitate a rămas o singură instituţie de învăţământ, unde, în prag de an şcolar, în clasa I, abia de se adună o clasă de elevi.

Sătenii spun că localitatea, ca şi alte sate din Republica Moldova, peste un timp ar putea să dispară. Autorităţile publice locale sunt mai optimiste.

Oamenii din Cobâlea spun că migraţia este principalul factor care a contribuit la scăderea populaţiei. Autorităţile locale susţin că în anul 2000 în sat erau 3500 de locuitori. Atualmente, oficial, în Cobâlea, au viză de reşedinţă doar 2600 de persoane.

Angela Ababii, primara satului Cobâlea, spune că săptămânal este telefonată de la Biroul de evidenţă şi documentare Şoldăneşti, fiind anunţată că 2-3 persoane se scot de la evidenţă din sat.

Unii pleacă peste hotare, alţii mor. Este în continuă scădere natalitatea. La primărie, am fost informaţi că, anual, în medie, mor câte 50 de persoane. Din anul 2000 până în prezent, în sat, au fost înmormântați 850 de oameni. În perioada de referinţă, însă, au venit pe lume doar 350 de copii.

Mulţi din aceşti copii deja au absolvit gimnaziul din localitate. La fel ca mulţi dintre părinţii lor, absolvenţii au părăsit baștina și nu au mai revenit acasă. Şi mulţi elevi care au rămas în şcoală ne-au spus că nu ştiu dacă după absolvirea gimnaziului vor rămâne să trăiască în sat.

Natalia Ţâmbală, elevă în lasa a IX-a, ne-a declarat că după absolvirea gimnaziului va merge să studieze la un liceu din raion şi după asta va pleca la Chişinău să urmeze o facultate. Nu ştie dacă va reveni la sat.

Sergiu Anghelinici, elev în clasa a VIII-a, se visează avocat. Dacă va avea posibilitate, va pleca peste hotare. El susține că, dacă consătenii vor avea nevoie de serviciile lui, el îi va ajuta cu plăcere.

 Potrivit Lilianei Cemârtan, directoare-adjunctă pe instruire la Gimnaziul Cobâlea, noul an şcolar a început cu 200 de elevi. Acum 20 de ani, cele două şcoli din localitate erau frecventate de peste 400 de copii.

Conform portalului agora.md, care a efectuat o analiză a datelor ultimelor recensăminte ale populaţiei din ţară, satul Cobâlea este localitatea din raionul Şoldăneşti unde, în ultimii zece ani, a fost înregistrată cea mai mare descreştere a populaţiei. În această perioadă, de aici, ar fi plecat 700 de locuitori.

Emilian Zelinschi, locuitor al satului Cobâlea, crede că oamenii au pornit să plece peste hotare încă de pe la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut. Iniţial, oamenii se duceau să câştige un ban, apoi reveneau. Cu timpul, mai cu seamă după anul 1994, cobâlenii ar fi concluzionat că nu mai are rost să revină la baştină.

Emilian Zelinschi are peste 70 de ani. Bărbatul ne-a mărturisit că şi copiii lui se află peste hotare. Deşi regretă că nu-i are aproape, spune că în afara ţării copiilor le este mai bine. Ei şi-au întemeiat familii, au locuinţele lor şi locuri de muncă bine plătite.

Doamna Emilia Zelinschi a muncit toată viaţa în calitate de învăţătoare la şcoala din sat, acum este şi consilieră locală. Dânsa crede că, în situația în care conducerea ţării nu va lua măsuri pentru a crea locuri de muncă în ţară şi nu va opri exodul populaţiei, Cobâlea poate dispărea de pe harta Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Angela Ababii, primara satului Cobâlea, crede că pentru a opri tinerii la baştină ar fi necesari doar câţiva paşi. Spre exemplu, satul Cobâlea este aproape de centrul raional, acolo unde muncesc mulţi localnici. Ei au însă o problemă: nu au transport cu ce să revină acasă, după orele de lucru. Mai spune că problema în cauză a fost discutată la mai multe şedinţe, inclusiv cele ale Consiliului Raional şi sunt în aşteptarea soluţiei.

La Primăria Cobâlea am fost informaţi că din cei 2600 de locuitori ai satului, doar 600 sunt apţi de muncă. Alţi circa 600 de locuitori au grade de dizabilitate. Circa 500 de locuitori sunt pensionari. Cei mai puţini la număr sunt copiii, doar vreo 300.

În imagine: Emilia Zelinschi este pesimistă în privinţa perspectivei satului.

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker