Social

STUDIU: 28,5 % din populația R. Moldova nu are poliță de asigurare, iar majoritatea n-au bani de medici

Un studiu reflectă că aproape o pătrime din populația Republicii Moldova nu dispune de asigurare medicală, iar printre principalele motive pentru care cetățenii țării nu se adresează la medic se enumeră temerile că vor fi nevoiți să facă plăți neprevăzute, lipsa de timp sau neîncrederea în personalul medical.

Studiul Moldova inegală arată că în perioada anului 2018, 28,5 % din populația țării nu dispunea de polițe de asigurare medicală. Totuși, indicile atestă o scădere, comparativ cu acum nouă ani, când 32% din populație era fără asigurare medicală.

Autorii studiului încearcă să explice acest fenomen. Se admite că o parte din persoanele care nu au asigurare medicală ar fi cei care optează pentru un loc de muncă neoficial printre care se regăsesc în mare parte persoanele de etnie romă, tinerii, bărbații și populația rurală, se arată în studiu.

Un aspect pozitiv al sistemului actual de protecție și asigurare socială ar fi totuși că majoritatea vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități sunt asigurați medical de stat.

Un alt aspect îngrijorător pentru Republica Moldova este faptul că populația continuă să nu se adreseze la medic chiar dacă au nevoie. Dintre cei care nu apelează pentru ajutor medical sunt familiile social-vulnerabile sau familiile cu venituri scăzute și vârstnicii.

Unul din motivele pentru care oamenii ezită să se adreseze la medic este faptul că aceștia cred că vor trebui să achite informal anumite plăți pentru serviciile acordate. Categoriile care recunosc că au făcut astfel de plăți repetat sunt tinerii, persoanele cu venituri mari și femeile. Doar 20 % din populația cu venit scăzut au plătit informal anumite servicii.

Experții constată o corelare alarmantă: deși, ponderea bătrânilor care achită informal serviciile medicale este mai mică, plățile pe care le realizează îi sărăcesc mai mult. Printre cei care se adresează cel mai frecvent la medic sunt persoanele cu dizabilități – 52%, și cei de etnie romă (comparativ cu celelate etnii din localitate).

Alte motive care îi împiedică pe cetățeni să meargă la medic ar fi lipsa de timp, lipsa încrederii și comportamentul neprietenos al medicilor, motiv evidențiat îndeosebi de  persoanele de etnie romă și persoanele cu dizabilități, se arată în studiul realizat.

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale, implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker