RezinaSocial

De ce suburbiile din comuna Rezina protestează…

Duminică circa două sute de cetăţeni din satele Ciorna şi Boşerniţa s-au întrunit pe medeanul din faţa magazinului din s. Ciorna la o acţiune de protest. Mihail Cibotaru, care a informat redacţia despre această acţiune, a concretizat şi problema ce i-a făcut pe oameni să iasă în stradă: din luna martie satele Ciorna, Boşerniţa, Stohnaia, dar şi raionul Rezina-Vest au rămas fără transport public.

– Pentru toate serviciile sociale, medicale etc., consătenii noştri trebuie să meargă în oraş, tot acolo lucrează cea mai mare parte dintre ei. După ce au fost suspendate rutele orăşeneşti, noi nu avem cu ce ne deplasa.  Alte autobuze sau microbuze care trec prin localităţile noastre practic totdeauna sunt pline. Ne-am adresat cu această, dar şi alte probleme, la Primărie şi Consiliul Raional, dar nu a urmat reacţia aşteptată. De atâta am decis să convocăm întrunirea de astăzi. Am invitat conducerea Primăriei. Dacă nu vom fi auziţi, ne rezervăm dreptul să întreprindem alte acţiuni de protest, mai drastice, ne-a spus Mihail Cibotaru.

Înainte de a proceda la dezbaterea agendei, adunarea a ales un grup de iniţiativă care să interacţioneze cu administraţia oraşului în ce priveşte soluţionarea problemei circulaţiei transportului public.

Primarul Simion Tatarov a informat asistenţa despre esenţa problemei:

– La începutul anului curent firma care deservea oraşul la capitolul transportul de pasageri a reziliat contractele cu noi, încheind alte contracte cu Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport pentru transportarea elevilor. Am anunţat concurs ca să angajăm altă firmă, dar n-a fost nicun doritor. Ne-am înţeles să ne presteze aceste servicii temporar o firmă din raionul Briceni, care deserveşte şi Lafarge Ciment Moldova SA. Dar într-o zi Poliţia din Rezina le-a aplicat şoferilor acestei firme, care lucrau în Rezina, amenzi în valoare totală de circa 27 mii lei. A fost, de fapt, o acţiune îndreptată împotriva primarului, coordonată de persoane din administraţia raionului. Dar suferă cetăţenii, pentru că firma din Briceni şi-a rechemat oamenii şi microbuzele, mai ales că activitatea lor aici nu era una rentabilă. Acum, posibil, am putea soluţiona problema cu ajutorul SA Transcom din Rezina, dar pentru asta ar trebui de revăzut tariful şi de stabilit orarul circulaţiei microbuzelor, a spus primarul.

Propunerea privitor la tarife a venit chiar din rândul cetăţenilor: 4 lei pentru locuitorii s. Ciorna şi 5 lei – pentru cei din Boşerniţa, adică cu 1 leu mai mult decât era până acum. Propunerea a fost susţinută prin vot de majoritatea celor prezenţi. Privitor la orarul circulaţiei microbuzelor grupul de iniţiativă a acumulat mai multe propuneri şi s-a convenit ca a doua zi acestea să fie examinate la Primărie cu participarea specialiştilor din domeniu şi a transportatorilor. Iar decizia finală privind tarifele şi orarul va fi adoptată de Consiliul orăşenesc.

Participanţii la întrunire au abordat şi alte probleme specifice satelor Ciorna şi Boşerniţa: reparaţia drumurilor, extindera liniilor de iluminare stradală şi a conductelor de aprovizionare cu gaze naturale (în s. Ciorna circa 60 de gospodării de ani de zile aşteaptă conectarea la conducta de gaze naturale), construcţia drumului de ocolire pentru autocamioane, amenajarea unor locuri de odihnă şi agrement pentru copii etc.

La întrunire a participat şi conducătorul SA Transcom, Serghei Melnic. Solicitat de subsemnatul să comenteze revendicările cetăţenilor, dumnealui a răspuns că până nu va discuta detaliat problema cu primarul nu poate spune nimic.

 

P.S.

După cum ne-a informat membrul grupului de iniţiativă Mihail Cebotari, luni colegii săi s-au întâlnit la Primărie cu reprezentantul SA Transcom pentru a examina orarul circulaţiei microbuzelor. Adunarea cetăţenilor a solicitat şase rute, patru în prima jumătate a zilei şi două – după amiază. Transportatorii au acceptat trei rute până la amiază şi una spre seară, argumentând că pe parcursul zilei Boşerniţa şi Ciorna sunt tranzitate de mai multe unităţi de transport public ce circulă pe rutele din Mateuţi, Tarasova, Solonceni, Glinjeni.

 

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker