Electorala 2019OrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

A început înregistrarea candidaţilor la fincţia de consilier raional

Rezina. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (cec.md), Consiliul electoral al circumscripției electorale raionale nr. 26 a constituit 25 de circumscripţii electorale orăşeneşti şi săteşti (comunale), care vor activa în localităţile raionului Rezina pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

Prin două hotărâri din 9 septembrie c., Consiliul a  înre-gistrat listele de candidaţi la funcţia de consilier în Consiliul raional Rezina din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidului Politic Şor şi simbolurile lor electorale. Lista PSRM include 25 de persoane în frunte cu liderii OT Rezina a PSRM Valeriu Ciorici şi Valentin Rotari.

Pe locul patru în această listă îl găsim pe Alexandru Gangal, care un timp a fost unul din liderii comuniştilor din raionul Rezina, fiind şi reprezentantul lor în actualul Consiliu Raional. Între primii zece candidaţi din această listă cel mai tânăr are 51de ani.

Cei 27 de candidaţi la funcţia de consilier raional de Rezina din partea Partidului Şor le au drept locomotivă pe frizera Margareta Burunsus şi contabila Irina Goncear, ambele mai tinere de 30 de ani.

În aceeaşi zi, Consiliul electoral a înregistrat primul candidat independent la funcţia de consilier raional de Rezina, acesta fiind rezineanul Ion Perciun, inginer-arhitect de profesie, pensionar. Apropo, Ion Perciun a deţinut mai multe mandate de consilier orăşenesc şi raional, fiind şi unicul consilier orăşenesc independent care la alegerile locale din iunie 2015 a acumulat numărul necesar de voturi pentru a ajunge în Consiliul orăşenesc Rezina.

Teleneşti. Organizaţia Teritorială Teleneşti a PSRM a propus Consiliului electoral al circumscripţiei raionale nr.34 pentru înregistrare o listă din 32 de candidaţi la funcţia de consilier raional. Cu numărul 1 în listă figurează liderul socialiştilor din raion, Ale-xandru Isac, născut în 1971 şi care este cea mai tânără persoană din primele zece incluse în lista respectivă. Este semnificativ şi faptul că cinci dintre primii zece candidaţi, inclusiv liderul organizaţiei, nu sunt angajaţi în câmpul muncii, desi au profesii destul de solicitate la ora actuală – magistru în ştiinţe politice, mecanizator, zootehnician, pedagog, cusătoreasă.

Şoldăneşti. Conform datelor Consiliului electoral al circumscripţiei Şoldăneşti nr.31, acolo procesul electoral decurge cel mai activ în regiunea Orhei. În afară de hotărârile privid reglementarea procesului electoral şi structurile menite să organizeze acest proces în teritoriu, până la 11 septembrie c. Consiliul a înregistrat listele candidaţilor pentru alegerile Consiliului raional Şoldăneşti înaintate de formaţiunile PDM, PSRM, PL, PLDM, PŞ şi PCRM, candidaţii independenţi Nadejda Hamâc, Mihai Ioncu, dar şi simbolurile electorale ale lor.

Orhei.  Până pe 11 septembrie Consiliul electoral al circumscripţiei electorale raionale nr.25 Orhei a constituit circumscripţiile electorale de nivelul I şi consiliile acestora, a adoptat alte hotărâri privind reglementarea procesului preelectoral în teritoriu. Până la această dată consiliul a primit o singură cerere de înregistrare a concurenţilor în campania electorală pentru alegerile Consiliului Raional – din partea Partidului Socialiştilor din RM. Lista include 31 de candidaţi în frunte cu Mihail Paciu şi Mihail Catraniuc, liderii OT Orhei a PSRM.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în calitate de consilieri locali pot fi aleși cetățenii cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani și nu au restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales. În calitate de primar va putea fi ales cetățeanul care a împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani și nu are restricții în a exercita dreptul de a alege și de a fi ales.

O persoană poate candida, în același timp, pentru funcția de consilier local și de primar, dar nu poate candida la aceste funcții în mai multe circumscripții electorale de același nivel. Potrivit reglementărilor, desemnarea și înregistrarea candidaților pentru funcția de primar și consilier va începe după constituirea circumscripțiilor electorale și consiliilor electorale de circumscripție.

Pentru a candida independent o persoană va trebui să prezinte organului electoral liste de subscripție cu semnăturile susținătorilor. Pentru funcția de consilier local – de 2% din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă, nu mai puțin de 50 de persoane. Pentru funcția de primar – de 5% din numărul alegătorilor din circumscripție, nu mai puțin de 150 de persoane și nu mai mult de zece mii de persoane.

Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar și/sau consilier al consiliului local vor fi depuse la organul electoral cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. În termen de șapte zile, dosarele vor fi examinate, ulterior fiind adoptată decizia de înregistrare sau refuz.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker