ȘtiriUtil

„Redu sarea din mâncare!” Campanie de educare și informare

Comunitatea medicală din Republica Moldova, inclusiv medicii de familie, vor avea sarcina să informeze populația despre pericolul consumului excesiv de sare asupra sănătății. În acest sens, marți, 3 septembrie, a fost lansată o campanie la nivel național, realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Scopul campaniei este reducerea cu circa 30%, până în anul 2025, a consumului de sare, iar, ca și consecință, reducerea bolilor netransmisibile asociate consumului excesiv de sare, transmite IPN.

 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc, a spus într-o conferință de presă că autoritățile au pregătit pentru difuzare la radio și televiziuni un spot prin intermediul căruia oamenii vor fi informați că nu e bine să consume mai mult de  5 grame de sare pe zi. Populația va fi îndemnată să înlocuiască sarea cu verdețuri și condimente naturale.

Alexandru Voloc a mai spus că autoritățile pregătesc și modificarea cadrului legal și normativ pentru a determina agenții economici să reducă conținutul de sare din alimente. Reprezentanții hotelelor, restaurantelor și cafenelelor vor fi îndemnați să retragă sarea de pe mese și să o aducă doar la solicitare. Potrivit secretarului de stat, consumul exagerat al sării ridică tensiunea arterială, îmbolnăvește inima, vasele sangvine, iar educarea populației privind reducerea consumului de sare urmărește reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.

Potrivit unui studiu realizat în 2016, consumul de sare în rândul populației din Republica Moldova depășeşte de două ori norma de 5 grame pe zi recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de sare este mai mare în rândul bărbaților decât cel al femeilor și este mai pronunțat la sate, decât la orașe. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conține 5,5 grame de sare.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker