ȘtiriUtil

Cum să depistezi cu ușurință bancnotele false de lei, euro și dolari americani. Sfaturile Poliției

Ai intrat în posesia banilor falși în urma achitării serviciilor sau produselor la piață, magazine sau stațiile de alimentare cu petrol? Pentru a nu mai admite astfel de incidente, este cazul să te informezi cum trebuie să verifici corect autenticitatea bancnotelor din circuitul economic. Experții din cadrul Secției examinări documente din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Poliției sugerează câteva metode simple, care permit depistarea cu ușurință a bancnotelor false de cele autentice în lipsa echipamentului specializat.

Iată sfaturile specialiștilor în cazul leilor moldovenești:

  1. Încercați să răzuiți vopseaua de pe bancnotă cu o cheie sau cu o monedă, iar dacă aceasta se răzuiește, este unul dintre semnele concludente că bancnota este falsă.

Ulterior, atrageți atenția la elementele de siguranță ale bancnotelor.

  1. La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu la 500 lei, pe firul de siguranţă meta-lizat încorporat în hârtie apare textul „BNM”. În lumină ultravioletă firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100-500 lei.
  2. Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
  3. Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce nu au fost aplicate până acum și pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale între 10 lei și 500 lei.
  4. Portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
  5. La bancnotele cu va-lorile nominale de la 100 lei, 200 lei și 500 lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Referitor la bancnotele euro, aplicați următoarele tehnici:

  1. Primul semn că bancnota este falsă este lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.
  2. De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, atunci aceasta este falsificată.

Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, oamenii legii recomandă să atrageți atenția la prezența filigranului, la elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui și ele-mentele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei (trasați cu unghia pe aceste zone și veți auzi parcă o „muzicuță”).

Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare până la 15 ani.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker