RezinaSocial

O nouă zonă de agrement în Cuizăuca

Datorită persoanelor active din satul Cuizăuca, în localitate se implementează cu succes diverse pro-iecte care contribuie la dezvoltarea comunității. La sfârșitul lunii august a fost dată în exploatare zona de odihnă și agrement din fața Casei de cultură din sat. Acest miniproiect este parte a unui proiect mai mare – Îmbătrânire și sănătate, ce are drept scop crearea unei comunități prietenoase vârstei. Adică se urmărește îmbunătățirea vieții persoanelor în etate și a celor defavorizate prin crearea și implementarea proiectelor sociale, educative și de sănătate.

Pentru amenajarea acestui loc de agrement au contribuit fundația Crucea Roșie din Elveția, AO Casmed și administrația publică locală. Spațiul pentru agrement este una din necesitățile satului Cuizăuca, care a fost identificată încă în anul 2017 alături de alte proiecte care urmează a fi implementate.

„Grație suportului pe care l-am avut de la parteneri am reușit să contribuim la îmbunătățirea vieții mai multor persoane. Acest loc de agrement este unul din succesele noastre și înseamnă siguranță, sănătate și activism pentru fiecare dintre noi. Datorită colaborării Primăriei Cuizăuca cu AO Casmed am reușit să câștigăm un minigrant în sumă de 59.000 lei, bani oferiți de Crucea Roșie din Elveția, iar primăria a contribuit cu 20.097 lei. Din acești bani am amenajat zona de odihnă și agrement pentru persoanele în vârstă, nepoții și copiii lor, ca să-și petreacă timpul liber util”, a menționat Varvara Luchian, președinta comitetului coordonator din satul Cuizăuca.

Zona de agrement este locul preferat al  copilașilor. Aceștia sunt foarte energici și rapizi, mai ales când prind rând la tobogan și scrânciobe. Mai sunt și unele utilaje pentru practicarea sportului destinate maturilor, iar băncile sunt ocupate de bunicuțele care stau la sfat și-și supraveghează nepoțeii.

„Îmi place cel mai mult să mă legăn tare, tare cu scrânciobul și să ajung sus de tot. Când vin aici cu sora Dumitrița ne jucăm cu alți copii. E bine la acest teren pentru că e umbră și mama ne permite să stăm mai mult și să ne distrăm”, a spus Ana-Maria Luchian, fetița de 8 ani, urcată pe un balansoar.

Pe Daria Saca am surprins-o lângă tobogane veghind-o pe nepoțica Gabriela, care urca în grabă treptele. Bunica spune că e binevenit ca într-o localitate să fie un loc amenajat pentru joacă și odihnă.

„Venim deseori aici pentru că nepoțica îmi spune că sunt copilași și are cu cine se juca. Lăsăm toate treburile casei, pentru că distracția și mișcarea e necesară la orice vârstă. Azi dimineață a auzit muzică la Casa de cultură și m-a rugat să venim. Ne bucurăm că avem unde ieși cu nepoțeii”, a relatat Daria Saca.

Angela Duca a venit cu băiețelul la terenul de joacă pentru prima dată. Tânăra mămică spune că doar la grădiniță copilașii au unde să se joace și acest teren de agrement este un spațiu sigur, unde va veni cu băiețelul în continuare. Locuiește pe strada principală din sat, iar din cauza transportului e periculos ca să-și lase băiețelul să se joace cu semenii fără supraveghere, aici însă ambii se simt în largul lor.

„Venim la terenul de joacă și fetițele așteaptă cu nerăbdare, pentru că aici mai vin copilași. Le supraveghez, deoarece majoritatea utilajelor sunt pentru copii mai mari sau persoane mai în vârstă. De cele mai multe ori așteptăm rândul la scrânciob și ne plimbăm”, a zis mămica Nina Duca.

Festivitatea de inaugurare a spațiului de agrement a fost un eveniment dansant datorită ansamblului de cântece Floarea Dorului și a ansamblului de dans Dumbrăvița, dar și a implicării directoarei Casei de cultură, Ana Odobescu.

„Aici e foarte bine și e binevenit ca într-un sat să fie câte un scăunel ca să avem unde sta la umbră. Am venit azi cu nepoțelul care dansează în ansamblul Dumbrăvița și mă bucur că se face câte ceva și la noi în sat”, a spus Serafima Cobăsnean.

Proiectul aparține comitetului coordonator din satul Cuizăuca, care se implică activ în dezvoltarea comunității. AO Casmed și APL sunt partenerii proiectului. La festivitatea de deschidere a zonei de agrement a fost prezentă Nina Bândiu, facilitatoare comunitară Casmed. Dânsa a menționat activismul grupului de lucru din cadrul proiectului.

„AO Casmed este responsabilă de două obiective: îngrijire la domiciliu și conceptul de comunitate prietenoasă vârstei. Datorită accentului pe care-l punem pe o comunitate prietenoasă vârstei, asociația pe care-o reprezint a oferit un mini-grant pentru amenajarea acestei zone de odihnă. Necesitatea zonei de odihnă a fost una dintre nevoile comunității. Este îmbucurător că vârstnicii și părinții, împreună cu odraslele lor, au un spațiu unde să se odihnească”, a relatat Nina Bândiu.

Spațiul de agrement dintr-un sat înseamnă un loc unde fiecare are acces și unde membrii comunității își pot petrece timpul liber în siguranță și confort. Până la urmă, apariția acestui spațiu a fost posibilă grație cuizăucenilor activi, cărora le pasă de satul lor.

Irina ODOBESCU, studentă ULIM, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism,  Specialitatea Jurnalism

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker