Evenimente

Bustul lui Mihai Volontir, la Bălţi, pământean devotat rezinenilor

La Bălți, pe Aleea clasicilor întitulată Pe un picior de plai (arhitect Boris Grițunic), pe care deja sunt plasate busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă și Grigore Vieru, a fost dezvelit la 29 august 2019 bustul din bronz al lui Mihai Volontir, celebru actor de teatru și cinema cu rădăcini native rezinene. Opera a fost sculptată de Gh. Postovanu, sculptorul statuii domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Primăriei Bălți.

La eveniment au participat câteva sute de admiratori ai artei teatrale și măestriei marelui dispărut, printre care se aflau trupa Teatrului Național V. Alecsandri, muzicieni, studenți, elevi, profesori universitari și din instituțiile preuniversitare, oaspeți din așezările rurale și urbane adiacente, dar şi fratele artistului, ing. Veniamin Volontir, directorul general al Teatrului Național Vasile Alecsandri, maestrul Slavian Vlad, ex-directorul general Anatol Răcilă, Artist al Poporului, orăşeni.

După ceremonia dezvelirii monumentului, în fața publicului au vorbit parlamentara Doina Gher-man, viceprimara mun. Bălți Lilia Sava, Constantin Stavrat, Artist al Poporului, director artistic al Teatrului Național V. Alecsandri, Gh. Postovanu ș. a.

Frecvent Mihai Volontir este remarcat din perspectiva artei cinematografice. La temelie se află rolurile în cele peste 40 de filme, de cele mai multe ori principale. În mod special miza e rolul lui Budulai din pelicula Țiganul, având ca parteneră pe celebra artistă din F.Rusă Klara Luciko. Aici măestria artistului atinge cote de valoare inegală. Însă toată activitatea cinematografică a maestrului Mihai Volon-tir formează un întreg bine conturat ca stil artistic. Orice ieșire pe ecran reprezenta o linie comună construită logic, măestrie perfectă, aport în acest gen de artă. Personajele sunt redate cu mare precizie artistică. În spatele jocului persistă o calitate naturală, parcă simplă, în schimb această iluzie dispare când privești ansamblul gene-ral, căci rolul evoluează încontinuu și marele artist exprimă întocmai linia artistică concepută, sarcina scenaristului și regiei prin propriul „eu”. Peste toate jocul Maestrului contribuia la consolidarea unei lucrări colective, punea accent pe imperativele de rigoare.

Între timp, Mihai Vo-lontir a produs şi peste 100 de roluri în scena teatrului. Începutul fericit pornește de la Surugiul din Chirița din Iași de Vasile Alecsandri – privat total de text(?!) (așa cum a pățit-o și Vasile Tăbârță în rolul lui Agnostos din Ezop de Gh. Figeiredo, în care rolul central i-a revenit lui Mihai Volontir – mai târziu tânărul actor își aprecia succesul numai alături de marele său partener).

În scena bălțeană M. Volontir a creat o galerie întreagă de personaje ine-dite sub toate aspectele artistice. Putem remarca rolurile lui Ion (Năpasta de I. L. Caragiale), Ezop (cu Paulina Potângă, Art. a Poporului, Iu. Codău, Art. Emerit, Mihai Gârnu, Art. Emerit, Lidia Noroc-Pânzaru, Art. Emerită ș. a.), Anton/Pitirim (Bătrânul de M. Gorky cu Iu. Codău, Art. Emerit, Lidia Valeanschi, Art. Emerită, Vasile Buzatu, Mihai Ciobanu, Art. Emerit ș. a.). A creat rol după rol în tragedii, comedii, vodevi-luri, satire etc., profitând de opere dramatice clasice, universale, naționale, contemporane – Ed. de Filippo, B. P. Hașdeu, Rasputin, Dudarev, Marinat, Strâmbeanu, Schiller, E. Remark, I. Druță ş.a.

Un timp a fost conducător artistic al Teatrului V. Alecsandri, s-a  învrednicit de titlul Artist al Poporului, laureat al Premiilor de stat, naționale și internaționale, regizor (de exemplu, spectacolul său Amurg de Dudarev a fost activ în afișa teatrului cca 30 de sezoane), Doctor Honoris Cauza, interpret de muzică folc etc., etc., etc. Unde pășea Mihai Volontir rămâneau urme adânci, fiindcă a fost un actor genial, om de cultură, ducea pe umerii săi nu numai arta, dar și Umanismul.

Bustul din Bălți este o remarcă modestă a meritului civic dus de torța pre nume Mihai Volontir.

Pentru conformitate: Teo Teodor Marşalcovschi, prof., dr. Om emerit, primul director al Teatrului Național V. Alecsandri din Bălţi

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker