Uncategorized

În slujba lui Șor// Avocaţi “la privat” – reprezentanţi “la stat”

Ilan Șor are un avocat nou. Despre aceasta s-a aflat la sfârşitul lunii iulie,  după ce Șor, condamnat de  prima instanţă la 7,5 ani de închisoare în dosarul “furtului miliardului”,  a părăsit ilegal ţara, iar la instanţa de apel, în numele  său, s-a prezentat Vadim Banaru.

Noul avocat este nu doar apărător al lui Ilan Șor. El este şi reprezentant al autorităţilor publice locale (APL) din Orhei în faţa instanţelor de judecată, procuraturii, poliţiei. Şi nu este singurul ori primul într-o atare ipostază.  Lista celor care au apărat interesele lui Ilan Șor, în anumite perioade fiind şi reprezentanţi ai APL din Orhei, este alcătuită din: 1. Denis Ulanov, 2. Serghei Labliuc;  3. Maxim Sidorenco; 4. Vadim Banaru.

Despre unele condiţii de contractare a serviciilor de la sus menţionaţii se cunoaşte doar  în ultimele două cazuri, din perioada anului curent. Or, de curând, pentru prima dată în cei mai bine de trei ani de când avea obligaţia să o facă, Primăria Orhei a publicat un raport despre executarea contractelor de achiziţii. Acesta se referă însă numai  la primul semestru al anului 2019, iar la solicitările de a oferi listele şi cele mai sumare informaţii despre contractele de mică valoare  (CMV) şi cele încheiate cu persoane fizice, în perioada anilor 2015-2018, Primăria a răspuns cu refuz.

Mai mult, planurile de achiziţii, care au început să fie publicate abia în anul trecut, denotă că serviciile de reprezentare sunt contractate fără a fi planificate sau mai întâi se contractează, iar apoi se planifică. Aşa, contractele din anul curent, care se execută deja de câteva luni, au fost arătate în luna august, în planul de achiziţii modificat.

Notabil e şi faptul că, în timp ce la Primărie s-au înrădăcinat serviciile de reprezentare juridică, în cadrul instituţiei activează, cel puţin, un specialist cu atribuţii de jurist. În şirul celor care, în ultimii ani, s-au prezentat şi au semnat documente în calitate de jurist s-a aflat şi actuala viceprimară, Cristina Cojocari. În declaraţiile de avere şi interese personale, depuse la ANI, Cojocari a indicat suma de 127 200 de lei ca salariu de la Primărie în ultimii doi ani – în medie, câte 5 300 de lei pe lună.

  1. Vadim Banaru

La începutul lunii mai  2019, Primăria Orhei şi Cabinetul avocatului Vadim Banaru au semnat două contracte – unul de reprezentare  a Consiliului municipal Orhei (CMO), iar altul – a Primăriei în fața organelor de poliție,  ale  procuraturii şi  instanțelor judecătorești. Cele două contracte au o valoare egală – fiecare costa 21 250 lei, iar în total – 42 500 lei.

La sfârşitul lunii iulie 2019, Vadim Banaru s-a înfăţişat în calitate de avocat al lui Ilan Şor în faţa Curţii de Apel Cahul. Acolo, unde aproape de un an se află pe rol dosarul legat de “furtul miliardului”,  în baza căruia clientul său a fost condamnat de prima instanţă la puşcărie, pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Fiind întrebat dacă din cauza celor două ipostaze ale sale, nu s-a creat un conflict de interese, Banaru a răspuns negativ.

Avocat: “Nu poate fi niciun conflict de interese. Primăria şi Consiliul municipal sunt entităţi aparte. Eu nu doar pe domnul Ilan Șor îl apăr, am şi alţi clienţi […]. Reporter: “Dar numele lui e foarte  strâns legat de Primăria Orhei…”. Avocat: “Vă explic: Domnul Ilan Șor deja nu mai activează la Primărie. Doi:  dânsul este învinuit într-o cauză penală care nu este finalizată, iar careva conflicte de interese nu sunt…”

Desemnarea lui Vadim Banaru în calitate de reprezentant al APL Orhei a avut loc în luna aprilie curent, la şedinţa CM Orhei, membrii căruia sunt covârşitor afiliaţi lui Ilan Șor. Tot atunci, când proaspăt aleşii deputaţi Ilan Șor şi Reghina Apostolova – o altă figurantă în raportul Kroll privind “furtul miliardului”, au anunţat că pleacă în Parlament şi demisionează din funcţiile de primar şi, res-pectiv, viceprimar de Orhei.

Până spre mijlocul lunii iunie curent, când şi-a sincronizat dispariţia din spaţiul public cu plecarea PDM de la putere, Ilan Șor afirma, inclusiv de pe pagina web oficială a municipalităţii, că deşi e deja deputat, va putea fi găsit mai des în biroul său de lucru de la Orhei. În context, de notat că  de mai bine de un an mai multe încăperi din sediul Primăriei Orhei sunt ocupate de Partidul Șor al deputatului, ex-primarului şi afaceristului Ilan Șor.

 

  1. Maxim Sidorenco

Până la Vadim Banaru, autorităţile municipale au fost reprezentate în faţa instanţelor de judecată, executorilor judecătoreşti, organelor procuraturii şi de urmărire penală de către avocatul Maxim Sidorenco. Potrivit decizei  privind desemnarea acestuia, aprobată în august trecut, Primăria trebuia să negocieze cu Sidorenco contractele de asistenţă juridică, pentru sume cuprinse între 2 000 de  lei şi 5 000 de lei pe lună.

Câţi bani au iesit de fapt din bugetul local pentru contractele cu Sidorenco nu se cunoaşte. Potrivit Planului de achiziţii pentru anul 2018, o atare achiziţie nici nu a fost proiectată, rapoarte de executare a contractelor pentru perioada respectivă nu s-au publicat, iar Primăria a refuzat să ofere orice informaţii despre contractele de acest fel, invocând  fie secretele  comerciale, fie datele cu caracter  personal, în cazul persoanelor  fizice.

Doar despre preţul serviciilor contractate în anul curent de la  Maxim Sidorenco   se poate afla din recentul şi singurul raport de executare a contractelor de achiziţie, făcut public de Primărie. Acesta arată ca în 2019, cu “Cabinetul avocatului Maxim Sidorenco” au fost încheiate două contracte de reprezentare a Primăriei şi a Consiliului Municipal Orhei, de câte 30 000 lei fiecare. Contractele în sumă totală de 60 000 lei datează din februarie 2019 şi le preced cu două luni pe cele încheiate cu Vadim Banaru.

Sidorenco a anunţat că demisionează “din motive personale şi profesionale” la şedinţa CMO de la început de aprilie 2019, când şi-au dat demisia Ilan Șor şi Reghina Apostolova şi când l-a propus în locul său pe Vadim Banaru.

Şi Maxim Sidorenco a fost mandatat de către Ilan Şor să-i apere interesele personale într-un litigiu mai vechi cu fiscul, încă din anul 2016. În acelaşi an, Sidorenco a apărut în faţa instanţei într-un alt dosar – al fostului șef al Băncii de Economii (BEM), Grigore Gacikevici. Avocatul avea atunci calitatea de reprezentant al părţii vătămate – BEM care, după Gacichevici, a fost condusă de Ilan Șor, fiind delapidată în cadrul faimoasei devalizări bancare cunoscută ca “furt al miliardului”.

  1. Serghei Labliuc

Până la Maxim Sidorenco a fost Serghei Labliuc. În septembrie 2015, Consiliul orăşenesc i-a încredinţat lui Serghei Labliuc reprezentarea în instanţele judecătoreşti, iar după un an – în septembrie 2016, împuternicirile acestuia au mai fost sporite. În octombrie acelaşi an, Labliuc a fost angajat ca specialist-jurist la Primăria Orhei, unde a lucrat până spre mijlocul anului trecut, 2018.

În acest răstimp, unii consilieri orheieni au denunţat faptul că nici ei, ca membri ai CMO,   nu ştiu în ce litigii sunt implicaţi, deoarece, contrar promisiunilor, informaţia în cauză nu le era prezentată. Lista dosarelor nu a fost oferită de municipalitate nici după ce jurnaliştii din presa locală au solicitat aceste date prin cerere de informaţii de interes public.

În luna mai 2018, îndată ce vicepreşedinta Partidului Sor, Marina Tauber a câştigat alegerile de la  Jora de Mijloc, Serghei Labliuc şi-a schimbat locul de muncă în comuna de pe malul Nistrului. La început, avocatul a fost viceprimar, iar de când Tauber a ajuns deputată şi a plecat de la Primărie, acestuia i-a revenit, sub rezerva interimatului, fotoliul de primar.

Ca viceprimar, Serghei Labliuc şi-a declarat averea şi interesele la ANI şi,  la distanţa de opt luni, a depus doua declaraţii. Acestea sunt pentru aceeaşi perioadă – anii 2017-2018, dar conţin date diferite despre salariul de la Primăria Orhei. În declaraţia din iulie 2018, Labliuc a indicat suma de 34 000 lei, iar în cea din martie 2019, – aproape 28 000 lei sau cu 6 000 lei mai puţin. Ceea ce ar însemna, în medie, cel mult 1 416 de lei pe lună.

În afară de acest salariu, Labliuc a mai declarat pentru cei doi ani în jur de 48 000 lei din alte surse, inclusiv două indemnizaţii pentru copil: de la CTAS 12900 lei pentru îngrijire şi 10 800 lei de la locul de muncă, pentru creştere.

Fiind contactat pentru a lămuri unele lucruri legate de veniturile şi averea sa, Serghei Labliuc a solicitat ca întrebările să-i fie adresate în scris. În mesajele care au venit din  partea  primarului interimar, acesta a presupus că diferenţa dintre sumele salariilor e din cauza unei greşeli tehnice, dar nu a indicat suma corectă şi nu a răspuns dacă primea salariu ca jurist, reprezentant APL ori pentru ambele.  La  fel, Labliuc nu a concretizat prin ce contracte translative de posesie şi de folosinţă a devenit, în anul 2017, titular al unui  apartament cu suprafaţa de 77 m.p. din Chişinău, în valoare de peste  390 000 de lei,  şi al unui automobil Mitsubishi Lancer, în valoare de 10 000 de lei.

“[…] un vechi Mitsubishi din 2005 și o locuință modestă pentru o familie de 4 persoane, capul căreia, de 39 de ani, a muncit toată viața și mai are pe cineva drag alături, reprezintă ceva extrem de inexplicabil?”, a declarat Labliuc.

În cea mai mare parte a raspunsului său, viceprimarul s-a arătat îngrijorat de interesul faţă de “modesta” sa persoană, care a devenit “incomodă multora”. Chiar dacă a fost anunţat că informaţiile sunt necesare pentru un material de interes public, acesta a insistat că este vizată viaţa lui personală şi familială şi a punctat că „nu va satisface curiozitatea” reporterului.

Până a ajunge la Primăria Jora de Mijloc, iar mai devreme – la Primăria Orhei,  Serghei Labliuc a participat la alegerile locale din 2015, reprezentând MSPR “Ravnopravie” la Consiliul electoral orăşenesc Orhei. Aceasta a fost formaţiunea politică din partea căreia Ilan Șor a candidat şi a obţinut fotoliul de primar, redenumind-o ulterior după numele propriu.

 

1.Denis Ulanov

Denis Ulanov este cap de listă a avocaţilor lui IIan Șor care, după alegerile locale de acum patru ani, s-au  perindat la administraţia publică locală Orhei.

Pe 7 iulie 2015, la doar o săptămână de la investirea lui Ilan Șor în funcţia  de primar, Denis Ulanov a fost desemnat ca reprezentant al Consiliului orăşenesc Orhei în instanţele de judecată. Din start, acestuia i-au fost acordate împuterniciri largi, pentru un mandat lung – de trei ani. Ulanov a isprăvit însă doar două luni din acest termen, fiind înlocuit de sus amintitul Serghei Labliuc. În scurt timp, avocatul a fost inclus în componenţa Consiliului de Administraţie al companiei Klassika Asigurări care face parte din holdingul  financiar al lui  Șor.

Până de curând, Denis Ulanov a fost avocat al lui Ilan Șor în dosarul penal privind frauda bancară, prin care clientul său, în iunie 2017, a fost condamnat de Judecătoria Centru din Chişinău, la 7,5 ani de închisoare. Într-un material moldstreet.com s-a făcut aluzie la existenţa unui conflict de interese, în situaţia în care Ulanov, care recupera creditele Băncii de Economii, devalizată sub conducerea lui Șor, a devenit avocat al acestuia din urmă. În replică, Ulanov a remis presei un comunicat în care nega orice conflict de interese şi susţinea că sunt doar interese de a recupera creditele neperformante: “…interesele lui Ilan Șor absolut coincid cu interesele băncii în ceea ce privește recuperarea…”.

Ulterior, Denis Ulanov a ajuns printre fruntaşii Partidului Șor, obţinând calitatea de membru al Consiliului politic naţional  și al Biroului permanent central al partidului. În prezent, acesta este deputat în  Parlamentul R.Moldova, fracţiunea Partidului Șor.

Tatiana Djamanov, www.radioorhei.info

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker