EvenimenteOrhei

Abecedare dăruite de Ziua Cunoștințelor de un general cu 4 stele

Ziua de 2 septembrie c. a fost una dintre cele mai emoționante pentru elevii şi corpul didactic de la Gimnaziul Chiperceni, raionul Orhei. Instituţia l-a avut drept oaspete de onoare pe generalul de aviație (cu 4 stele) în retragere Iosif Rus, ex-comandant al Aviației Militare Române, președintele Asociației Române pentru Propagarea Istoriei Aeronauticii (ARPIA), însoțit de comandorul (r) Gheorghe Ștefan, responsabil pentru promovarea Istoriei ARPIA, căpitan-comandorul Iulian Basturea, șeful Secției monumente istorice, colonelul (r) Anton Soare, președintele Asociației Vrancea a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, colonelul (r) Dumitru Matei, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Caracal, de asemenea jurnalista și scriitoarea Valeria Florea-Dascăl, băştinaşă din Chiperceni, care au adus la gimnaziu o placă comemorativă în memoria căpitanului-aviator Dumitru Șatrauca, originar din această localitate, căzut cu moarte de erou într-o luptă aeriană din cel de-al Doilea Război Mondial de asupra orașului Melitopol, Ucraina.

Mai întâi elevii şi pedagogii, părinții copiilor şi oaspeţii au ascultat cântece și poezii în interpretarea elevilor care pe 2 septembrie au pășit pentru prima oară pragul școlii, i-au aplaudat îndelung pe Simion Vatamaniuc, elev în clasa a noua, care, luând-o pe umăr pe Valeria Parvan, elevă în clasa I, au făcut cercul careului, anunțând cu un clopoțel tradiţional începutul noului an de studii. Apoi generalul Iosif  Rus și Valeria Florea-Dascăl au împărţit abecedare celor 15 elevi din clasa I.

”Fiecare din noi are și câte un vis neîndeplinit. Ziceam – dacă cumva cari-era de aviator se termină – mă fac învățător. Dar nu a fost să fie, iată de ce m-am simțit mândru de sine că aici, în Basarabia, am pus în mâinile unor copii de 7 ani câte o carte, dorință care mi s-a împlinit la cei 83 de ani ai mei! Iubiți cartea, dragi copii, că de la această dragoste de a cunoaște aveți cale deschisă să vi se îndeplinească cele mai fantastice și năstrușnice vise”, le-a adresat o povaţă generalul Iosif Rus.

Scriitoarea Valeria Flo-rea-Dascăl a menționat că părinții i-au fost pedagogi, iar școala – a doua casă:

”În 1960, în această şcoală, eram trei clase I, a câte 30 de elevi fiecare. Acum, când în clasa întâi sunt doar 15 învățăcei, rog copiii, dar și pe părinții voștri – rămâneți acasă, în Moldova, nu fiți  robii altora, clădiți-vă destinele aici, pe pământul străbunilor voștri”, a spus dna Dascăl.

Prima lecție a fost una de educaţie patriotică. După careul festiv, în sala de festivități a gimnaziului, reparată cu banii  primăriei, cei peste 100 de elevi au ascultat povestea vieții pământeanului lor, Dumitru Șatrauca, pilot militar, căzut în 1943, la vârsta de 36 de ani, în timpul unei lupte aeriene de asupra oraşului Melitopol din Ucraina.

”La Sibiu, când mă documentam asupra cărții despre Ilarion Buiuc,  deputat în Sfatul Țării, am văzut pentru prima dată fotografia respectivă la rudele deputatului. Mi-am zis că trebuie neapărat să scriu despre el, ceea ce am şi făcut. Dar a fost o surpriză frumoasă când Asociația Română pentru Propaga-rea Istoriei Aeronauticii ne-a adus la Chiperceni placa comemorativă cu imaginea pământeanului nostru, pentru a fi instalată la intrarea în gimnaziu. Dumitru Șatrauca întregește șirul de intelectuali de referinţă, pe care i-a dat baștina noastră în perioada interbelică și care sunt un exemplu de mândrie pentru noi”, a remarcat dna Dascăl.

”E semnificativ faptul, că la prima lecție din anul curent noi vorbim nu pur şi simplu despre patriotism, dar ne referim la unul din fiii satului nostru, Dumitru Șatrauca, pilot militar căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă. Dorim elevilor noștri reușite la învățătură, iar, crescând mari, să nu-și uite rădăcinile”, a menționat Ion Voloșciuc, primarul comunei Chiperceni.

Maria Veveriță, directoarea gimnaziului, ne-a  relatat că, dacă localitatea respiră istorie, apoi aceasta se datorează în primul rând şcolii din localitate:

”În cadrul diferitor activităţi organizăm sesiuni de comunicări despre personalitățile originare de la noi din sat. Este extrem de binevenită şi scoaterea din anonimat a eroului Dumitru Șatrauca, consăteanul nostru”.

Dl general Iosif Rus a declarat pentru ”C” că Asociația Română pentru Propagarea Istoriei Aeronauticii mai are de scos din anonimat o mulțime de personalități născute în Basarabia:

”Unul dintre aceștea, generalul Vlad Stângaciu, a fost timp de 10 ani director general la TAROM! Iată de ce am decis formarea unei filiale a ARPIA la Orhei. Vom fi bucuroși să deconspirăm istoriile de viață ale aviatorilor români de origine basarabeană, care fac parte din istoria noastră comună, ce trebuie cunoscută or, fără aceasta nu ne putem crea viitorul”, a remarcat dl general Rus.

Ion Cernei

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker