EvenimenteTelenești

Telenești: depuneri de flori şi omagii aduse Limbii Române în poezie și cântec

Atmosfera feerică au creat-o ansamblul etnofolcloric Ștefan Vodă din Căpriana, cu interpreta de muzică populară Maria Stoianov și conducătorul ansamblului, Tudor Ungureanu (în centru), care au cucerit publicul cu melodii despre limba română, tradiții, patrie, istorie și neam.

 

Sărbătoarea Națională Limba Noastră cea Română de sâmbătă la Telenești a demarat cu depuneri de flori la monumentul poetului național Mihai Eminescu. La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului raional Telenești, serviciilor desconcentrate și descentralizate din raion, elevi și profesori ai Gimnaziului Mihai Eminescu și Liceului Lucian Blaga din oraş, locuitori ai raionului.

Sărbătoarea a fost deschisă cu mesajul de felicitare al dnei Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului, prin care a reiterat importanța pe care Limba o reprezintă pentru identitatea unui popor:

”Proclamarea la 31 august 1989 a limbii române ca limbă de stat a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere naţională. Adoptarea declarației de suveranitate și semnarea declarației de independență au fost următoarele dezide-rate importante, care au readus statalitatea acestui meleag. Revenirea la limba maternă a băştinaşilor ne-a determinat pe toți să realizăm că respectul faţă de limba ţării înseamnă nivelul intelectual al demnităţii umane şi naţionale. De aceea este de datoria noastră să ne cinstim limba şi neamul, demonstrându-ne verticalitatea şi patriotismul. Căci, după cum afirma la timpul său și marele înaintaș al neamului Vasile Alecsandri, “Limba este tezaurul cel mai prețios, pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul cel mai sacru lăsat de generațiile trecute și care merită de a fi păstrat cu sfințenie de generațiile care-l primesc”, a remarcat dna Furculiță.

”Cred că ne încearcă pe mulți aceleași emoții, gân-dindu-ne prin câte a trecut limba noastră, ca s-o putem vorbi azi în pace și libertate. Ne-au înstrăinat-o de atâtea ori, ne-au izgonit-o de acasă, ne-au înlocuit-o  cu alte limbi, străine sufletului de român, ne-au vândut-o, ne-au schimonosit-o, dar ea a rezistat. A rezistat pentru că este o dimensiune importantă a identităţii unui popor alături de simboluri, trecutul istoric şi cultural. Să fim mândri de această victorie și să avem grijă de ea, vorbind-o corect, tot așa cum avem grijă de părinții sau de copiii nostri”, a mențonat la rândul ei Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești.

”Cu dragoste şi respect faţă de strămoşii noştri, faţă de cei care au luptat pentru eternitatea graiului, tradiţiilor şi simbolurilor naţionale, vă îndemn pe toţi să păstrăm în continuare cele mai de preţ comori ale neamului: Independența, Suveranitatea, limba, tradițiile, obiceiurile și credința. Să ne mândrim că avem o limbă atât de frumoasă, melodioasă și dulce și să luăm mereu aminte, că prin ea se clădesc toate bogățiile noastre materiale și spirituale”, a menționat dna Raisa Pinteac, profesoară de limba română la Liceul Teoretic Lucian Blaga.

Partea artistică a evenimentului a inclus un recital de poezie al elevilor din instituțiile de învățământ din oraș, dar și piese dedicate limbii române interpretate de ansamblul vocal Geana Codrului din s. Inești.

O contribuție substanțială la organizarea evenimentului a avut-o Secția Cultură, Tineret și Sport a raionului Telenești.

Reporter „C”

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker