Evenimente

Imnul și tricolorul, interzise la două școli cu predare în română

Elevii de la Gimnaziul Corjova, unde a fost interzisă arborarea drapelului de stat, au ținut în mână stegulețe ale Republicii Moldova.

 

Elevii din Gimnaziul din Corjova și Gimnaziul din Roghi, ambele cu predare în limba română aflate în stânga Nistrului, raionul Dubăsari, au fost împiedicaţi să intoneze imnul național și să afișeze drapelul Republicii Moldova la deschiderea noului an școlar. Informația a fost oferită pentru IPN de Alexandru Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX.

„Problemele similare apărute la celelalte școli au fost mediatizate intens în ultimii ani, de aceea autoritățile separatiste nu au îndrăznit să mai intervină. Problemele au apărut la gimnaziile din Corjova și Roghi, ambele mai puțin vizibile în spațiul public”, a declarat Alexandru Postică.

Directorul de programe la Promo-LEX a menționat că organizația din care face parte a ținut legătura nemijlocit cu conducătorii instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, aflate în stânga Nistrului, pentru a monitoriza situația acestora în raport cu autoritățile separatiste de la Tiraspol. Autoritățile Republicii Moldova au fost înștiințate despre situația de la cele două gimnazii, pentru a o aduce în discuție la următoarea ședință a formatului 5+2.

Svetlana Krasheninnikova, directoarea Gimnaziului din Corjova, a declarat pentru IPN că, în ciuda interdicției, imnul de stat al Republicii Moldova a fost intonat de elevii prezenți la careul de început de an școlar. „Elevii au ținut în mână stegulețe ale Republicii Moldova”, a menționat directoarea.

Situația asemănătoare de la Gimnaziul Roghi a fost confirmată pentru IPN de către directoarea instituției, Marina Târbu. „Înainte de începerea noului an școlar, un reprezentant al separatiștilor a venit și a avertizat ca imnul și drapelul Republicii Moldova să nu apară la festivități. În caz contrar, am fost amenințați că toată festivitatea va fi stopată”, a spus Marina Târbu.

Directoarea Gimnaziului Roghi a precizat că elevii au intonat imnul de stat acompaniați de un acordeon și la piept aveau cocarde tricolore.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker