AdvertorialeȘtiriTelenești

Serviciu social nou la Teleneşti: Cameră de Plasament de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie din raion

Colaborarea ONG-urilor cu structurile abilitate privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, la Telenești, a început să-și facă efectul. Astfel prin intermediul proiectului Serviciul Asistență a Victimelor Violenței în Familie, implementat de către Asociația Obștească Concordia din Telenești, cu suportul financiar al Asociației Promo-LEX, din sursele Uniunii Europene, în oraș va fi deschisă o Cameră de Plasament de Urgență pentru victimele violenței în familie cu un program de 24 de ore.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Consiliul Raional Telenești, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Telenești (DASPF Telenești), Inspectoratul de Poliție Telenești, Inspectoratul Raional de Poliție Telenești, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor Telenești, Echipa Multidisciplinară Teritorială și Centrul de Plasament pentru copiii separați de părinți din subordinea DASPF Telenești.

 

Funcționalitatea acestei camere este asigurată la nivel de model de bună-practică în premieră în raionul Telenești, în baza unui parteneriat între Administrația Publică  Locală, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, Inspectoratul Raional de Poliție, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor și Asociația Obștească Concordia, care implementează proiectul.

Specificul Camerei de Plasament de Urgență a Victimelor Violenței în familie este de a răspunde situațiilor urgente în care preluarea victimei este primordială, din acest motiv perioada de găzduire este de scurtă durată – 48 sau 72 de ore.

Pe durata găzduirii, victimelor li se  asigură securitatea și siguranța. Adresa Camerei de Plasament de Urgență  este secretă, atât angajaţii, cât şi ceilalţi specialişti care intră în contact cu victimele având obligaţia de păstrare a confidenţialităţii cu privire la adresa Camerei de plasament şi la datele de identificare ale victimelor şi copiilor acestora.

Serviciile sunt prestate victimelor violenței în familie (femei, copii) care se află în raza raionului Telenești. Capacitatea este de 2-3 locuri, iar serviciile oferi-te sunt: găzduire pe perioadă determinată, hrană, produse de igienă, consiliere și îndrumare socială, consultații medicale și consiliere psihologică.

În funcție de situația particulară a fiecărui beneficiar, specialiștii din cadrul organizației neguvernamentale sunt responsabili de primirea în regim de urgență a victimelor violenței în familie, colaborează în soluționarea cazului de violență domestică cu instituții, autorități și organisme cu competențe în domeniu (poliție, serviciile specializate de asistență socială, care funcționează în subordinea autorităților locale, serviciul de medicină, unitate sanitară și/sau organizaţii neguvernamentale care oferă plasament pe o durată mai mare).

Datele de contact ale Camerei de Plasament de Urgență pentru Victimele Violenței în Familie sunt: telefon mobil: 079588052 și / sau 112.

Iată cum argumentează crearea acestui serviciu factori responsabili din raion:

Vasle Cibotaru, procurorul raionului Teșenești: La evidenţă profilactică la Inspectoratul de poliţie Teleneşti la finele anului 2018 se aflau 132 de agresori familiali. Cu aceștia se desfăşoară convorbiri profilactice, se efectuează controale la domiciliu, se discută comportamentul lor la ședințele organizate de către autorităţile administraţiei publice locale, sunt întocmite Fișe de evidență a agresorilor familiali. Problema care persistă este nerespectarea ordonanței de protecție de către agresor. De multe ori agresorul nu are unde să locuiască și ajunge la o înțelegere ca să locuiască împreună cu victima. Despre aceste situații procurorii află abia la înaintarea învinuirii făptuitorilor ori în instanța de judecată, când părțile declară că nu au pretenții reciproce și că de mai mult timp locuiesc împreună. Mai apar și alte situații curioase: victima violenței poate veni a doua sau a treia zi să-și retragă cererea  fiindcă  soțul trebuie să aibă grijă de casă, să aducă salariul în familie etc. Iată de ce găzduirea  pe un timp a victimei violenței în familie la centrul respectiv poate soluționa astfel de situații or, perioada de 48 – 72 de ore  o ține pe soția bătută la distanță de soțul violent, vreme  în care pot fi evitate și soluționate situații de genul celor nominalizate mai sus aplicând legea în modul corespunzător.

Maria Furdui, asistenta proiectului, directoarea Bibliotecii Publice Raionale V. Alecsandri din Telenești: Noi organizăm împreună cu ONG Concordia, poliția, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Telenești mai multe activități pentru a sensibiliza lumea vizavi de fenomenul violenței. Ideea cu Centrul de plasament tot ne aparține și vine să soluționeze o situație de urgență. Astfel victima este îndepărtată de obiectul violenței, poate pe un timp să-și găsească liniștea sufletească și să decidă pe parcursul celor trei zile cum va proceda mai departe. Este și o lecție pentru soțul violent care trebuie să înțeleagă că se poate de trăit și altfel. În prezent echipa proiectului, împreună cu partenerii, elaborăm un act normativ pentru serviciul nou, astfel încât să nu apară probleme cu fișa postului, acordul de parteneriat, regulamentul, algoritmul de înregistrare ş.a. Vinerea trecută am participat la al treilea atelier de elaborare a Strategiei Serviciului de asistență a victimelor violenței în familie pentru raionul Telenești.

Mariana Plăcintă, inspectoare superioară de poliție: Partea cea bună e că lumea este informată despre consecințele violenței în familie. Avem campanii organizate în comun cu  ONG-urile, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Biblioteca, Centrul prietenos tinerilor, care dau roade. Cu ONG Concordia am încheiat acordul respectiv pentru a putea găzdui până la trei mame, inclusiv cu copii. Plasamentul este până la 72 de ore, apoi victima este redirecţionată către alte servicii din domeniul respectiv. În cazuri excepționale este plasată în alte centre din republică pe o durată mai lungă. Dar este o oportunitate rezonabilă,  fiindcă  victima se poate simți mai în siguranță în Camera de Plasament decât în casa părinților sau a rudelor, unde este nevoită să se plaseze. A doua – a treia zi decidem cu primăria, cu echipa multidisciplinară, cu judecătoria ce facem mai departe cu victima. Zilele acestea urmează să finisăm elaborarea Strategiei serviciului respectiv. Sperăm că vor fi posibilități de a extinde acest serviciu pentru un număr mai mare de persoane și pe o durată mai lungă, introducând și compartimentul integrarea victimelor în societate, deoarece 99 la sută sunt din familii vulnerabile (angajarea în câmpul muncii, inițierea afecerii și altele).

Angela Sârbu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Telenești:  Acest proiect este binevenit la noi în raion. Am avut multe cazuri, când nu era posibil să izolăm victima de agresor. În majoritatea cazurilor ne adresam la spital pentru a fi plasată pe parcursul unei zile sau nopți, până era soluționată problema. Acum, când există Camera de Plasament de Urgență a Victimelor Violenței în familie (femei, copii) se va ușura soluționarea problemelor cu care ne confruntam. Echipa multidisciplinară din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, cât și echipele din primării, sunt la curent cu acest serviciu și urmează să  plaseze, după caz, victimele și copiii acestora în Camera de Plasament de Urgență, unde vor beneficia de asistenţa corespunzătoare.

Aduc sincere mulțumiri Asociației Promo-Lex, Uniunii Europene pentru suport financiar și Asociației Concordia, în persoana dnei Eugenia Roşca, pentru implementarea acestui proiect.

Ion Zaharia 

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a Asociației Concordia și nu reflectă punctul de vedere al Uniunii Europene.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker