Evenimente

Polonezii, din nou în vizită la Orhei

O delegație a poviatului Kalics, voievodatul Welikopolski, Polonia a vizitat saptămâna trecută Primăria Mălăiești. Între cele două autorităţi, dar și raionul Orhei au fost stabilite relații de colaborare acum câțiva ani.

Din delegația poloneză au făcut parte Ksicstof Nosal, președintele poviatului Kalics, care acum trei ani a semnat Acordul de colaborare cu raionul Orhei, Wika Kowalska, președinta ONG ”Eho Pyzdr” și Psemislaw Kowalski, președintele asociației turistice ”Pucscza Pyzdriska”, Slavomir Musiol, primarul gminei Blizanow, Marius Novak, primarul gminei Cekow Kolonia şi preotul Yacek Plota.

”Avem o experiență de 8 ani de colaborare cu localităţi din Republica Moldova. Inițiem, consolidăm relații cu primării de orașe și sate. Acum am avut întâlniri la Râbnița și Rașcov, raionul Camenca, unde există o comunitate catolică  poloneză, am fost la Bălți și Râșcani. Primarul de Blizanow, Slavomir Musiol a venit la primăria Mitoc, cu care are relații de fraternitate, iar Marius Nowak l-a vizitat pe colegul său Ilie Vârtosu de la Mălăiești, cu care a inițiat  relații de colaborare în timpul unei vizite recente a acestuia în poviatul Kalics. În continuare vom vizita Mitocul, unde vom avea  în-trevederi cu primarul  Alexei Cojocaru, iar la Orhei – cu administraţiaraionului”, a relatat pentru CUVÂNTUL dna Kowalska.

La rândul său, Ilie Vârtosu, primarul de Mălăieşti ne-a spus că s-a întors de curând dintr-o vizită la Kalics, unde a avut un program destul de încărcat:

”Am decis să ne înfrățim cu gmina Cekow Kolonia unde ne-am aflat câteva zile și mi-am împărtășit experiența cu Marius Novak, primarul gminei. Între suvenirele aduse sunt câteva căști de pompier donate de către drujina de pompieri voluntari din această  gmină. În viitor preconizăm să deschidem la Mălăieşti un depou regional de pompieri şi prietenii polonezi de la Kalics au promis să ne doneze o autospecială”, a remarcat Ilie Vârtosu.

Ksicstof Nosal a apreciat înalt relațiile cu Republica Moldova și raionul Orhei: ”Tradițional relațiile noas-tre cu Moldova au fost cele mai bine și datoria noastră este de a le dezvolta în continuare. Avem o sumedenie de proiecte de colaborare la nivel de gmină și comună. Am fost la Orhei acum câțiva ani, am inițiat primele relații de colaborare, care se materializează prin schimburi culturale, turism, relații economice. Este importantă dorinţa de a face împreună lucruri bune pentru comunitățile noastre. Am dorit să ne facem parteneri, dar am devenit prieteni”, a remarcat dl Nosal.

Delegația poloneză a avut o întrevedere la Consiliul Raional Orhei, unde preşedintele raionului Tudor Golub și Ksicstof Nosal, președintele poviatului  Kalics au semnat un acord de colaborare.

În imagine: Oaspeţii polonezi în vizită la Primăria Mălăieşti. În centru – primarul Ilie Vârtosu.

Ion Cernei                                

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker