EvenimenteTelenești

Mesteciko, o culegere de povestiri dedicate Teleneștilor

Motivul din titlul de mai sus se potriveşte de minune şi cărții Mesteciko (Târguşorul), semnată de Menahem Vanboim, publicist, redactor–șef al revistei Teleneștskaia ulița, editată în Israel.

Cartea cuprinde 26 de povestiri scrise de autor în perioada 1969-2015, toate cu subiecte luate din viața cotidiană a târgului Teleneşti de pe Ciuluc pe parcursul a jumătate de secol.

Autorul trăiește de mai bine de 40 de ani în orașul Rishon LeZion, acolo unde trăiește cea mai mare parte a diasporei teleneștene mutate în Israel.

”Povestirile mele, pe care propun să le citiți, nu sunt altceva decât o calătorie prin patimile decameronului teleneștean. Am privit asupra târguşorului nostru liniștit și semiadormit cu ochii lui I. Babel, Sholom Aleihem, Mark Shagal, al poeților și pictorilor anilor ’60 – ’70. În anii când Lunohodurile sovietice și Pionierii americani explorau partea dorsală a Lunii și au arătat-o oamenilor, eu am descoperit în târguşorul meu lumea mea – de fapt comori fără de preț ale existenței umane, am rămas impresionat de această bogăție găsită și am purces la cunoașterea ei. În 1979 am schimbat Codrii Moldovei pe pământurile Iudeii. Mi s-a deschis o nouă lume, dar comorile trecutului îmi țin în alertă imaginația. Cartea în cauză este o încercare de a mă întoarce în grădinile tinereții și a cugeta asupra celor trăite”, menționează autorul în prefața cărții.

Boccacio s-ar fi sufocat de pe urma impresiilor și ar mai aduna materiale pentru un nou Decameron, menționează în continuare autorul. În povestirea Drumul Menahem Vanboim descrie petrecerea pe ultimul drum a lui Mihail Kleiman, fotbalist răpus de cancer la 32 de ani. În povestirea Asta a avut loc în târgușorul nostru, autorul descrie tragismul demolării bisericii Sfântul prooroc Ilie, edificată din nou peste ani pe acelaşi loc, chiar alături de fostul conac al familiei Teodosiu. Istoria neagră este despre dragostea dintre un teleneștean ortodox și o fată evreică în timpul războiului etc.

Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale Vasile Alecsandri din Teleneşti, ne spune că lucrarea cu siguranță își va găsi cititorul: ”Este despre Teleneștii de odinioară, despre care știm foarte puțin. E o carte despre toleranță, omenie, dragoste, dar și alte virtuți omenești, care trebuie să ne identifice ca oameni de omenie. Trăsătura principală de caracter pe care am moștenit-o de la evreii care au trăit odată în Telenești este recunoștința. Ea parcă ar trece ca un fir roșu prin tot ce a scris pământeanul nostru Menahem Vanboim”, a remarcat dna Furdui.


Ion Cernei 
              .

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker