Politic

Deputat în primul Parlament: Moldova se află la nivelul anului 1982 după evoluția PIB-ului

Dr. în economie Vasile Şoimaru

Actualmente, Republica Moldova se află la nivelul anului 1982 după valoarea Produsului Intern Brut, în prețuri comparabile. Cu actualele ritmuri de creștere de 4,5% a PIB-ului, Republica Moldova are nevoie de mulți ani pentru a ajunge din urmă țările baltice, cu care a pornit de la același start atunci când și-au obținut independența. Declarația aparține deputatului în primul Parlament, doctorul în economie Vasile Șoimaru și a fost făcută în platoul emisiunii Punctul pe azi de la postul TVR Moldova, transmite IPN.

„Guvernul Maia Sandu „și-a început activitatea” în anul 1982. El mai are 7 ani până în 1989, când a atins Moldova maximumul la nivelul PIB-ului. Dar știți câți ani trebuie să treacă cu ritmurile acestea de 4,5% creștere? Dar știți câți ani și cu câte procente creștere ne trebuie ca să ajungem țările baltice cu care am fost împreună în Uniunea Sovietică?! De la 15% anual în sus”, consideră Vasile Șoimaru.

„Noi de 27 de ani suntem o țară ocupată. O parte din teritoriu e ocupat, cu armată străină aici. Economic noi depindem: me-rele noastre sunt aruncate în râpele Rusiei, vinurile noastre sunt călcate cu tractoarele rusești”, a menționat fostul parlamentar.

Actualul deputat Iurie Reniță, care a participat la evenimentele din 27 august din 1991, spune că la 28 de ani de independență, Republica Moldova depinde, din nou, de doi factori rusești cardinali: armata străină și sursele de energie. Pe atunci, se invocau aceleași argumente, spune parlamentarul. „Ceea ce avem astăzi este o independență convențională, relativă sau pe alocuri chiar compromisă”, a menționat Iurie Reniță.

Semnatarul Declarației de Independență și deputatul în primul Parlament Alexandru Arseni consideră că de la bun început nu s-a dorit independența economică și energetică de către puterea aflată atunci în fruntea statului. La fel, nu s-a pus problema franc de a rezolva problema transnistreană de către guvernanții aflați în fruntea țării după anul 1994. „Nu, desigur pentru că acolo este interesul economic de a spăla bani și lucrul acesta trebuie spus franc, ferm”, a menționat fostul deputat.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker