Economie

Sechestru ori dosar penal?

„Pe 20 august a fost pus sechestru pe proprietățile Avia Invest și este foarte bine că s-a făcut acest lucru, pentru că asta înseamnă că nimeni nu poate să preia contractul de concesiune atâta timp cât este acest sechestru”. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Am adus o claritate în cadrul acestei întâlniri (Consiliul Suprem de Securitate, n.r.) vizavi de anunțul care a fost făcut de către această companie, care s-a arătat interesată să preia contractul de concesiune, și anume că nu este o tranzacție finalizată, este mai mult o intenție declarată, după care acest potențial cumpărător face un studiu de fezabilitate și doar dacă se dovedește că nu există probleme pentru această tranzacție va semna și va prelua. Acum, ne-a confirmat Procuratura că acest lucru nu este posibil în momentul în care este pus sechestru. Dincolo de asta, și aici Procuratura trebuie să se clarifice, deci nu există acest pericol că Avia Invest va putea ceda aeroportul altei companii”, a precizat Sandu.

Aeroportul Internațional Chișinău este gestionat de Avia Invest din 2013.

ZIARUL de GARDĂ a verificat afirmațiile făcute de Maia Sandu. Datele de la Cadastru arată că terenul pe care este amplasat Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost pus sub sechestru. Conform informațiilor oferite de către Anastasia Condruc, consiliera pe comunicare a Maiei Sandu, ar fi vorba despre „sechestru pus pe acțiunile Avia Invest”.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție ne-au redirecționat către Procuratura Anticorupție (PA) pentru a afla detalii la subiect. Eduard Varzari, șeful interimar al PA susține că sechestrul a fost aplicat pe capitalul social al companiei Avia Invest. Acesta a confirmat că a fost deschisă o cauză penală.

„Terenurile, dar însuși Aeroportul Internațional Chișinău nu sunt proprietatea Avia Invest, ci a statului, asupra lor Avia Invest având doar drept de gestionare care derivă din contractul de concesionare, nu și drept de înstrăinare. Respectiv, aplicarea sechestrului asupra aeroportului sau terenurilor, ca bunuri imobile, este inutilă. Sechestrul a fost aplicat ca măsură asiguratorie asupra capitalului social pentru a preveni substituirea fondatorilor Avia Invest prin înstrăinare. Această acțiune  procesuală, ca acțiune de urmărire penală, poate fi realizată doar în cadrul unei urmăriri într-o cauză penală”, a precizat Eduard Varzari pentru ZIARUL de GARDĂ.

La 19 august 2019, Compania NR Investments Ltd din jurisdicția Guernsey, o insulă din Canalul Mânecii, a încheiat un acord de achiziționare a 95% din compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Anunțul nu a fost făcut încă public de Avia Invest, iar într-un comunicat publicat pe pagina Airport Wolrd, este menționat că mai multe detalii despre tranzacție vor fi făcute publice în septembrie.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker