Economie

Care-s motivele principale ale majorării tarifelor la energia electrică

Platforma Demnitate și Adevăr solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor. Astfel, potrivit conținutului actelor administrative, consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

Potrivit lui Andrei Năstase, liderul Platformei, “o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizând un partid ce o controlează încă, membrii instituției fiind numiți pe criterii politice, cu încălcarea prevederilor legale exprese”.

Poziţia Platformei DA se bazează pe mai multe estimări (inclusiv cele făcute de expertul Sergiu Tofilat vizate în numărul precedent al CUVÂNTUL-ui).

La cele mediatizate vom mai menţiona că în aceeaşi ordine de idei, directorul ANRE, Oleg Calmâc, a declarat, citat de mold-street. md, că tariful aprobat pentru RED Nord SA, companie gestionată de stat, este mult mai mare decât cel stabilit pentru RED Union Fenosa SA din mai multe motive: modelele de business diferite, dimensiunea pieţelor de distribuţie, calitatea portofoliului de clienţi, costurile operaţionale, personalul scriptic de angajaţi, pierderile în reţea. Astfel, cheltuielile anuale de personal la RED Union Fenosa sunt de 71,3 milioane lei, iar la RED Nord SA – 156,3 milioane. “Sunt convins că sunt rezerve majore de eficientizare şi optimizare a costurilor operaţionale la companiile de distribuţie”, a remarcat şi O.Calmâc.

Reporter „C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker