ȘtiriUtil

Noi reguli de preavizare a persoanelor concediate. Ce norme ar putea fi incluse în Codul muncii

Angajatorul ar putea să fie obligat să anunțe angajatul, în scris, cu 14 zile înainte de a fi desfăcut contractul de muncă, dacă motivul concedierii va fi ca persoana deține statutul de pensionar pentru limita de vârstă. Norma ar putea fi inclusă în Codul muncii, conform unui proiect propus pentru consultări publice.
În prezent, angajatorul este obligat să preavizeze salariatul, prin ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre), sub semnătură, despre intenţia sa de a desface contractul individual de muncă încheiat pe o durată nedeterminată sau determinată în caz de:
⦁ concediere în legătură cu lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatorului persoană fizică, reducerea numărului sau a statelor de personal la unitate, cu două luni înainte;
⦁ concediere în legătură cu constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a calificării insuficente confirmate prin hotărârea comisiei de atestare, cu o lună înainte.
Dacă salariatul concediat a activat la unitate cu contract individual de muncă în mai multe perioade de timp, în calcul indemnizației de eliberare din serviciu se va lua anii complet lucrați de la încheierea ultimului contract individual de muncă.
Amintim că, autoritățile au inițiat modificarea Codului muncii. Proiectul publicat conține noi reguli privind stabilirea programului flexibil de muncă, stabilirea indemnizațiilor și a prestațiilor sociale, dar și garanțiile acordate persoanelor care îmbină munca cu studiile.
Sursa: bizlaw.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker