Politic

Opoziția extraparlamentară despre solicitarea de a mări prerogativele președintelui

Lideri ai partidelor extraparlamentare de opoziție consideră inoportună solicitarea lui Igor Dodon de a spori prerogativele șefului statului. Aceștia consideră că președintele nu a folosit nici măcar atribuțiile de care dispune. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, consideră că solicitarea lui Igor Dodon de a mări prerogativele șefului statului nu este altceva decât o încercare de a-și minți propriul electorat, pentru că are nevoie de o justificare atunci când nu poate să prezinte nicio realizare. „Nimic din ceea ce a promis nu a făcut. Și puținele atribuții pe care le are nu le-a folosit pentru că nu i-a dat voie stăpânul său, Vladimir Plahotniuc”, a spus lidera PAS.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, este de părere că Igor Dodon are suficiente prerogative pe care ar putea să le pună în practică. În opinia lui, șeful statului nu face acest lucru pentru că este vulnerabil în fața celui cu care ar fi avut târgul încă înainte de alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, Platforma Demnitate și Adevăr consideră că acțiunile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, întrunesc circumstanțele pentru inițierea de către procurorul general a urmăririi penale și încadrarea juridică a acțiunilor șefului statului conform normelor Codului Penal pentru spălare de bani, corupere pasivă, abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și obținerea frauduloasă a mijloacelor din fonduri externe. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de către liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, transmite IPN.

Andrei Năstase a spus că președintele Igor Dodon a încălcat flagrant Legea privind asigurarea activității președintelui Republicii Moldova, Legea privind transparența în procesul decizional și Legea privind achizițiile publice în cazul reconstrucției vilei prezidențiale de la Condrița și reparației clădirii Președinției de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Cele două edificii sunt proprietate publică şi legislația nu oferă posibilitatea atragerii altor fonduri, care nu sunt contabilizate în bugetul de stat.

„Din declarațiile șefului statului reiese că la reconstrucția vilei de la Condrița și reparația clădirii Președinției au fost și sunt utilizate mijloace bănești extrabugetare și de proveniență obscură. Potrivit lui Igor Dodon lucrările de reparație la Președinție sunt finanțate de către Turcia. Însă, niciun acord internațional pe acest subiect nu a fost aprobat, ratificat și publicat în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus Andrei Năstase, subliniind că pe paginile oficiale ale Agenției Achizițiilor Publice, ale Cancelariei de Stat și Președinției lipsesc orice informații despre lucrările de construcție, atât la reședința de la Condrița, cât și la edificiul Președinției.

Foto IPN Elena Covalenco

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker