ApropoRezina

Dar raionul Rezina cine şi când îl va scoate din captivitatea fostului regim?

Eleonora Graur, ex-preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedintă a PD, a ajuns în Parlament.

 Parlamentul ales la 24 februarie 2019 a declarat Republica Moldova stat capturat. În documentul respectiv se menţionează că „cetățenii acestei țări sunt sufocați de corupția endemică, de furturile și privatizările ilicite din avutul public, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.

Fiind conștienți de gravitatea situației și ghidați de responsabilitatea în fața poporului, deputații din Parlamentul Republicii Moldova „s-au angajat să lupte consecvent pentru restabilirea supremației legii și pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor țării”.

La nivel naţional deja se întreprind unele măsuri în această ordine de idei. Au fost formate câteva comisii parlamentare care investighează o serie de acţiuni considerate ilegale ale fostei guvernări, se modifică multe acte legislative, a fost anulat sistemul de vot mixt, au fost demise conducerile  SIS, CEC, CNA, altor structuri de stat de rang naţional implicate direct sau indirect în ilegalităţile ce au dus la capturarea statului de către regimul Plahotniuc.

Dar caracatiţa democraţilor şi-a extins tentaculele asupra întregii ţări, subordonând intereselor sale şi majoritatea structurilor de stat descentralizate şi desconcentrate în teritorii, precum şi autorităţilor publice locale. Şi lumea din provincie îşi pune tot mai des întrebarea: cine, când şi cum va scoate din capturarea democrat-şoristă raionul Rezina şi oraşul Orhei, de exemplu?

Mass-media neangajată, dar şi Curtea de Conturi au dezvăluit în ultimii ani multiple scheme de corupţie, cheltuieli ilegale de bani publici, fărădelegi în gestionarea patrimoniului public, încălcări ale drepturilor omului, terorizarea de către autorităţi cu ajutorul organelor de drept a oponenţilor politici, oamenilor de afaceri care au încercat să se opună regimului. O parte din aceste fapte au fost confirmate şi în cadrul proceselor de judecată intentate de victimele regimului. Dar niciunul dintre autorii acestor abuzuri şi fărădelegi n-au fost traşi la răspundere. Dimpotrivă, unii s-au pomenit avansaţi în funcţii. De exemplu, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, vicepreşedintă a Partidului Democrat, primarul de Orhei Ilan Şor, liderul Partidului Şor, după toate dezvăluirile au ajuns deputaţi în Parlament. Alţi figuranţi mai mărunţi continuă să-şi facă mendrele la locurile vechi şi să promoveze în mase politica regimului Plahotniuc.

După alegerile locale din 2011 noua conducere a raionului a acţionat conform principiului „cine nu-i cu noi este împotriva noastră şi trebuie nimicit”, subordonând în mod consecvent majoritatea APL şi structurile lor din domeniile educaţiei, ocrotirii sănătăţii, asistenţei sociale, organelor de drept, dar şi o bună parte din întreprinderile din domeniile telecomunicaţiilor, aprovizionării cu gaze, curent electric, servicii comunal-locative etc., intereselor PDM. Astfel lumea din teritoriu s-a pomenit în situaţia: ori se supune regimului, ori îşi caută de treabă în altă parte.

Componenţa Consiliului Raional Rezina, aleasă la scrutinul local din iunie 2015, este foarte pestriţă, fiind formată din reprezentanţi ai şase formaţiuni politice, cu poziţii politice, economice absolut diferite. Dar în scurt timp, cu excepţia a 2-3 consilieri, legislativul raionului Rezina s-a transformat într-un instrument docil de promovare şi realizare fără crâcnire a ambiţiilor şi intereselor PDM şi a preşedintei Eleonora Graur.

Săptămânalul CUVÂNTUL, dar şi alte surse mass-media au dezvăluit o mulţime de ilegalităţi realizate cu susţinerea tacită a Consiliului. Cine nu cunoaşte istoria construirii ilegale a havuzului în coastele clădirii Primăriei Rezina şi pentru care din buget s-a plătit o sumă de patru ori mai mare decât cea reală? Sau a tranzacţiei de peste 18 milioane de lei privind schimbarea uşilor şi ferestrelor la instituţiile de educaţie din raion, realizată în mod secret de preşedinta raionului, în numele Consiliului Raional, dar fără ca subiectul să fie examinat şi aprobat de Consiliul raional?

Ori aşa-numitele proiecte de iluminare stradală a oraşului Rezina şi unor localităţi de pe malul Nistrului, realizate în mare parte doar pe hârtie etc.?

Nici Consiliul Raional, nici organele de drept, nici societatea civilă n-au reacţionat în mod adecvat la acele dezvăluiri, nu le-au cerut socoteală făptuitorilor, rămânând să culeagă singuri roadele propriei indiferenţe şi laşităţi.

Este adevărat, dezoligarhizarea statului trebuie începută de la capul regimului. Dar dacă rădăcinile acestuia vor rămâne intacte, există pericolul real ca el să regenereze cu urmări şi mai periculoase.

Recent Procuratura Generală a pus pe rol dosarul penal pe faptul uzurpării puterii în stat. Conducerea PDM imediat a reacţionat în stilul celei care apucă prăjina, cu declaraţia că deputații fracțiunii sunt „amenințați și șantajați”, că “actuala Guvernare a deraiat total de la normele democratice și principiile statului de drept”. Culmea ipocriziei: elita PDM, care a transformat Republica Moldova într-un stat capturat, vorbeşte despre normele democratice și principiile statului de drept! Se vede că musca de pe propria căciulă îi deranjează mult şi ar dori cu orice preţ să scape de ea pentru a evita cumva banca acuzaţilor. Numai că până la urmă fiecare este osândit să răspundă. Dacă nu în faţa legii, apoi în faţa Domnului numaidecât.

Dar întrebarea mea azi este: când procesul dărilor de seamă va ajunge şi în provincie? Când vor începe să-şi facă treaba şi organele de drept locale, inclusiv din raionul Rezina, vizavi de cei care au prădat averea publică, au transformat teritoriile încredinţate spre gestionare în surse mănoase de averi personale?

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker