Evenimente

Discursul Prim-ministrului Maia Sandu, în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecințele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă și pierderi de vieți omenești.

Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare, fiecare cetățean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând.

Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea și drama a milioane de oameni, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete.

În țara noastră, dar și în alte țări din regiune, istoria a fost adesea falsificată și manipulată pentru a servi unor interese politice sau ideologice. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric, iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel – drept regimuri antiumane și criminale.

Regimurile totalitare și autoritare au frânt destine, au distrus milioane de vieți și au periclitat dezvoltarea unor întregi societăți prin suprimarea individului și libertăților omului, folosind oamenii doar pentru a atinge scopurile meschine ale unor conducători fanatici, plini de cruzime, cu dorință de a distruge orice încercare de emancipare, dezvoltare și libertate.
Regimurile totalitare au pus în pericol nu doar viața unor persoane, grupuri de oameni sau societăți, ci întreaga civilizație, fiindcă au semănat ură şi au desconsiderat viaţa omului ca valoare supremă.

Prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare, și anume nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste, și condamnarea atrocităților și crimelor față de umanitate comise de acestea, Guvernul Republicii Moldova își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, prin comemorarea oamenilor care au avut de suferit și exprimarea respectului față de cei care s-au opus tiraniei și oprimării.

Noi ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în pace și armonie, să se solidarizeze, indiferent de etnie și opțiune politică, împotriva încălcării drepturilor omului, să conviețuiască într-un stat democratic, care îi protejează și le oferă siguranța zilei de mâine.

Guvernul pe care-l reprezint se disociază de practicile nocive de divizare a societății și de adâncire a divergențelor existente în societate. Noi suntem datori să contribuim la unificarea societății, să clădim încrederea cetățenilor unii în alții și să recunoaștem suferințele tuturor victimelor, provocate de toate regimurile antiumane şi criminale.

Vrem ca această zi să constituie un început pentru unificarea societății în jurul compasiunii, înțelegerii și reconcilierii. Să nu mai împărțim oamenii în funcție de ce limbă vorbesc, de modul în care arată, de ce credință și ideologie au, să recunoaștem tragedia fiecărui om care a avut de suferit.

Din perspectiva celui ucis, deportat, torturat, nu contează ce culoare sau ce simbol purta haina călăului sau a torționarului. Suntem obligați să păstrăm vie memoria fiecărui om care a avut de suferit. E timpul să înțelegem că victimele regimurilor totalitare au fost semenii noștri, vecini cu noi, prieteni dragi, bunici, părinți și frați și să încetăm să-i vedem ca pe reprezentanți ai uneia sau ai altei etnii sau ideologii.

Crimele comise de regimurile totalitare nu au nicio justificare. Eliminarea fizică și distrugerea psihică a oamenilor nu pot fi îndreptățite în niciun mod. Fiecare om are dreptul să trăiască, să fie liber, să poată vorbi, să poată munci onest, să aibă propriile viziuni, să-și caute fericirea. Guvernul pe care-l conduc va urma doar această cale – respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale, a egalității și a statului de drept.

Haideți să nu mai discutăm despre moartea a milioane de oameni prin prisma ideologiei. E timpul să ne cerem iertare în fața tuturor celor uciși fără a avea vreo vină. Singura lor vină a fost că erau altfel, vorbeau altfel, gândeau şi credeau altfel decât îşi doreau tiranii şi ideologiile lor criminale.

Toate victimele au fost copiii acestor pământuri, indiferent de limba vorbită, de credință și viziune politică, indiferent dacă au fost bogați sau săraci, dacă au fost impuși să lupte într-o armată sau alta, sau uneori în ambele, dacă au fost români, evrei, ruși, romi sau ucraineni. Să le cinstim memoria și să aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu ÎMPOTRIVA cuiva, ci ÎMPREUNĂ cu toţii!

Împreună trebuie să clădim viitorul nostru pe toleranță, reconciliere, pe adevăr și dreptate, pentru a preveni repetarea unor tragedii similare, pentru ca oamenii să trăiască în armonie și înțelegere, nu în frică și teroare, și pentru ca noi toți să învățăm să ne opunem față de orice formă de totalitarism, minciună și nedreptate.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker