Știri

Incinerarea şi coincinerarea deşeurilor: reacţii controversate

Parlamentul a aprobat săptămâna trecută, în două lecturi, cu voturile a 55 de deputaţi, modificări la Legea privind deșeurile. Potrivit acestora, incinerarea deșeurilor pe teritoriul Republicii Moldova se va realiza în condiții controlate riguros. Documentul a trezit reacţii controversate în rândul cetăţenilor.

Încă în ajunul votării acestei legi, la redacţia noastră au telefonat câteva persoane din Rezina şi Râbniţa. Menţionând că au aflat din surse demne de încredere că în Parlament se va vota o Lege conform căreia deşeurile menajere şi chimice adunate din R. Moldova vor fi incinerate (arse) în cuptorul uzinei de ciment din Rezina, au solicitat ca redacţia să se documenteze şi să informeze detaliat populaţia despre esenţa modificărilor şi, dacă suspiciunile se vor confirma, să organizeze dezbateri publice la temă.

 

Preşedinta comisiei – împotriva modificărilor

A doua zi după votare, deputata PSRM Violeta Ivanov, preşedinta Comisiei de mediu și dezvoltare regională, a declarat că atunci când s-a discutat despre proiectul privind reglementarea incinerării deșeurilor nu a fost invitată la şedinţă, Comisia nu a organizat consultări publice privind subiectul şi a solicitat preşedintelui I. Dodon să nu promulge Legea.

 

Alarmă falsă

A doua zi, pe pagina grupului Rezina aşa cum este ea de pe Facebooc a apărut următoarea informaţie:

„REZINA ESTE ÎN PERICOL!!!  Una din aceste „fabrici cancerigene”, adică de incinerare a deșeurilor, va fi și în or. Rezina. Astăzi, majoritatea parlamentară a permis incine-rarea deșeurilor în Republica Moldova, votând, în pripă, în sesiunea extraordinară, în ambele lecturi, un proiect de lege, pe care din 2012 nimeni nu a avut curajul să-l promoveze, conștientizând pericolul acestuia asupra sănătății umane, asupra copiilor şi viitorului Republicii Moldova.

Iar astăzi, fără consultări publice cu cetățenii, fără a se ține cont de noile politici europene în domeniul gestionării deșeurilor, actuala guvernare a demonstrat incompetență absolută în acest domeniu, promovând o metodă învechită, costisitoare, poluantă, foarte periculoasă și toxică pentru mediu și sănătatea umană. În timpul incinerării deșeurilor se emit furanii și dioxinele, care fac parte din substanțe supertoxice, cancerigene, mutagene, imuno-distructive…”

Societatea civilă susţine modificările

Între timp, în mass-media a fost mediatizată declaraţia reprezentanților Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și alți reprezentanți ai societății civile, care susțin modificarea din 14 august 2019 a Legii Deșeurilor nr. 209 din 29.07.2016 cu reincluderea art. 17, care va permite coincinerarea deșeurilor nereciclabile și cer demisia dnei Violeta Ivanov din funcția de președintă a Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului Republicii Moldova pe motiv că “aceasta nu vine cu soluții constructive în rezolvarea problemei deșeurilor, dar blochează în continuare inițiativele ministerului, inclusiv pe cea de a interzice importul azbestului. Regretăm că în decembrie 2018, în lipsa avizului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a fost acceptat, la inițiativa deputaților, importul deșeurilor din mase plastice, în timp ce China a interzis în 2018 toate importurile de mase plastice.

Parlamentul trebuie să devină o tribună accesibilă tuturor părților interesate în prevenirea poluării mediului și distrugerii sănătății populației și a resurselor naturale din țara noastră, prin promovarea unei legislații coerente și nu a intereselor unor grupuri”, se menţionează în declaraţie.

 

Ce spune autoarea proiectului                Solicitată să comenteze esenţa iniţiativei legislative în cauză, deputata blocului ACUM, Inga Grigoriu, autoarea proiectului, ne-a relatat: 

– În țară avem peste 1200 de gunoiști neautorizate, iar cele autorizate nu corespund standardelor legislației de mediu. Aceste gunoiști stihiinice au un impact cumplit asupra mediului, prezentând astăzi un risc sever pentru sănătatea oamenilor, inclusiv pentru sănătatea generațiilor ce vin.

Astăzi în R. Moldova sunt colectate circa 4000-4500 m3 de deșeuri menajere, dintre care peste 80% sunt depozitate la gunoiști, aceasta fiind singura opţiune de debarasare de ele. Peste 200 mii de tone de deșeuri care sufocă municipiul, rămân în spațiul nostru ambiant cu toate consecințele de rigoare: sunt focare latente de epidemii, emană toxicitate în atmosferă, degenerează în spații infecte cu miros pestilențial. Actualele practici de depozitare a deșeurilor urbane facilitează înmulțirea şi diseminarea agenților patogeni şi a vectorilor acestora: insecte, șobolani, ciori, câini vagabonzi. Multe materiale reciclabile și utile sunt depozitate împreună cu cele nereciclabile, fiind amestecate şi contaminate din punct de vedere chimic şi biologic, iar recuperarea lor în astfel de condiții este extrem de dificilă. Până la urmă, știți ce înseamnă asta? Înseamnă Catastrofă, înseamnă Dezastru ecologic!

Gestiunea deșeurilor necesită adoptarea unor măsuri specifice, adecvate fiecărei faze de eliminare a deșeurilor în mediu. Dat fiind faptul că Moldova are o rată de reciclare dintre cele mai reduse, singura soluție pentru a reduce volumul de deșeuri depozitate, (subliniez: singura soluție realistă în condițiile actuale!) o reprezintă incinerarea și coincinerarea.

Personal pledez mai mult pentru coincinerare, însemnând valorificarea energetică a deșeurilor ce nu mai pot fi reciclate. Cu alte cuvinte, spre exemplu, din deșeuri vom obține energie pentru necesitățile unei fabrici, uzine, întreprindere de stat sau ener-gie pentru a încălzi agentul termic.

Incinerarea este o metodă de tratare a deșeurilor care permite distrugerea unor cantități importante de deșeuri ce nu pot fi reciclate într-un timp relativ scurt. Dar nu înainte de a trece toată ierarhia în managementul deșeurilor, iar aceste acțiuni înseamnă prevenire, reducere, reutilizare, reciclare, valorificare și numai după asta incinerare.

Astfel Suedia își asigură 20% din necesarul de energie electrică, iar în România, conform cerințelor UE, fabricile de ciment combină simultan reciclarea cu valorificarea energetică.

Modificarea art. 17 din legea vizată este unica soluție de alternativă reală în vederea soluționării problemei depozitării excesive a deșeurilor nocive. Acestea pot fi lichidate și transformate într-o sursă suplimentară de energie pentru domeniul industrial”, afirmă deputata Inga Grigoriu, autoarea proiectului.

 

Condiţiile impuse de Lege

Conform Legii privind deșeurile, incinerarea şi coincinerarea deșeurilor pe teritoriul Republicii Moldova ce nu pot fi reciclate se va realiza în condiții controlate riguros, în cuptoare speciale. Totodată, deputaţii au votat un amendament care interzice incinerarea sau coincinerarea anvelopelor uzate, întregi și tăiate.

Modificările mai prevăd că amplasarea instalațiilor de incinerare și coincinerare pe teritoriul țării va fi strict reglementată, iar proiectarea, construcția și exploatarea acestora va fi efectuată în conformitate cu normele în construcții și pe baza actelor permisive de mediu stabilite de legislație.

Livrarea și recepționarea deșeurilor la instalațiile de incinerare va fi efectuată cu respectarea măsurilor de precauție care asigură prevenirea sau limitarea poluării aerului, solului, apelor de suprafață și a celor subterane și a altor efecte negative asupra mediului și sănătății umane, stabilite prin Regulamentul privind incinerarea deșeurilor, aprobat de Guvern.

Incinerarea și coincinerarea deșeurilor va fi permisă doar în cadrul unităților autorizate de către Agenția de Mediu. De asemenea, modificările legislative prevăd că emisiile în aer și în apă provenite de la instalațiile de incinerare și de coincinerare a deșeurilor să nu depășească valorile-limită de emisie prevăzute de actele normative.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker