Evenimente

Festivalul „Ziua Daciei” a revenit la Rogojeni

Satul Rogojeni, raionul Şoldăneşti, continuă tradiţia: duminică, aici s-a desfăşurat a 12-a ediţie a Festivalului „Ziua Daciei”. Spectatorii au avut parte de o sărbătoare cu muzică moldovenească, dansuri, bucate tradiţionale şi expoziţii ale meşterilor populari.

 

La finele primei luni de toamnă, locuitorii raionului Şoldăneşti au numărat bobocii. Activitatea nu a fost una obişnuită, pentru că ei nu au numărat roadele propriu-zise ale toamnei, ci cântecele şi dansurile adunate de băştinaşi de-a lungul secolelor.

Sărbătoarea a debutat cu tradiţionala paradă a portului popular, după care buciumaşii au chemat sătenii să se adune în faţa scenei amenajată în aer liber. Colectivele artistice, în ritm de dans şi acompaniate de fanfară, şi-au demonstrat vestimentaţia. Spre deosebire de ediţiile precedente, la festival au urcat în scenă doar artiştii din raionul Şoldăneşti – frumoase colective de copii şi de maturi, păstrători şi valorificatori ai comorilor moştenite din străbuni.

În scenă au urcat artiştii amatori din oraşul Șoldănești şi satele Dobrușa, Găuzeni, Șipca, Cobâlea, Olișcani, Glinjeni, Socola. Le-au fost alături doamnele Svetlana Rotundu, președinta raionului şi Nina Florea, vicepreședinta raionului Şoldăneşti, Valentina Rotaru, şefa-interimară a Secției Cultură, Tineret și Sport.

Împreună cu o echipă de consilieri şi specialişti, la festival a sosit Marian Mitrofan, primarul comunei Suceveni din Județul Galați, România. Dumnealui s-a arătat încrezut că, împreună cu autorităţile din comuna Rogojeni, vor reuși să atragă mai multe investiții europene, încât să facă viața oamenilor de aici mai frumoasă.

Au onorat evenimentul şi angajaţi de la Ministerul Culturii – dl Oleg Volontir şi dna Diana Decuseară.

În cadrul evenimentului, au fost omagiate și două cupluri din Rogojeni, care şi-au marcat nunta de aur. Soții Maria și Mihail Cojocaru și Alexandra și Andrei Groza au fost menționați cu Diplome de onoare și premii bănești.

Ca de obicei, de la festivitate nu au lipsit întrecerile sportive. Trânta s-a desfăşurat în categoriile de vârstă mici, mijlocii și maturi pentru premiile cocoș, iepure și berbec. „Ziua Daciei” a pus la mare încercare şi pe cei care au ales să-şi măsoare puterile la proba de armrestling.

Pofticioşii au avut posibilitatea să guste din bunătăţile tradiţionale gătite de cei mai iscusiţi bucătari ai raionului. Iar iubitorii de frumos au admirat lucrările meşterilor, aceştea alegându-se cu premii băneşti pentru mâinile lor de aur.

Festivalul s-a încheiat cu hora satului și aprinderea rugului – semn de bunăvoință, transmis de la strămoșii noștri daci.

Festivalul „Ziua Daciei”, lansat şi găzduit mai mulţi ani la Rogojeni, a mai „peregrinat” şi prin alte localităţi, anul acesta revenind „la matcă”. Rogojenenii spun că această frumoasă tradiţie va continua.

Natalia Rotari, Victor Sofroni, Vera Prodan

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker