Politic

Scandal la noua Curte Constituţională

Luni, deputatul socialist, Vladimir Țurcan, numit judecător la Curtea Constituţională (CC) din partea Parlamentului a fost ales președinte al Curții Constituționale a R. Moldova. Ştirea a trezit mare vâlvă în alianţa de guvernare şi în societate.

Președintele Igor Dodon a salutat alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale şi și-a exprimat speranța că factorii politici nu se vor implica „în procesul decizional al Curții Constituționale”, că vor adopta o poziție „neutră și imparțială” și nu-și vor afișa public „preferințele și animozitățile”.

Prim-ministra Maia Sandu s-a declarat nemulțumită de faptul că un exponent al PSRM a ajuns în fruntea Curții Constituționale.

„Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară. Avem dubii rezonabile să presupunem că votarea a fost una viciată, de aceea solicit ca fiecare judecător să spună public pentru cine și-a dat votul. În situația în care acest lucru nu se va întâmpla, ne rezervăm dreptul să acționăm în consecință. Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului împotriva regimului Plahotniuc să se sfârșească cu preluarea controlului asupra unei instituții-cheie de către o altă forță politică, indiferent care ar fi aceasta”, a scris Maia Sandu.

La rândul său, ministrul de Interne Andrei Năstase a solicitat judecătorilor de la Curtea Constituțională să spună public pe cine au votat președinte CC, în caz contrat așteaptă ca aceștia să-și dea demisia.

„Votul de astăzi ascunde, în mod evident, opțiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul național și cu proiectul prin care ne-am angajat în fața poporului să edificăm statul de drept și să eliberăm justiția din captivitatea politică în care s-a aflat în ultimii ani”, a mai adăugat ministrul de Interne.

Judecătoarea de la CC Liuba Șova a spus că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată din timp, menţionând că a primit un mesaj de la un angajat al Parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar acesta o va numi președintă în absența lui.

Însuşi Vladimir Țurcan a declarat că numirea sa „s-a făcut conform legislației” și a adăugat că, criticile sunt „emoții, pur și simplu, dar cred că o să treacă și asta”.

Altă judecătoare a CC, Domnica Manole, iniţial a spus că nu poate dezvălui secretul votării secrete, apoi a declarat că nu a votat pentru Vladimir Ţurcan şi că a depus cerere de revizuire și anulare a hotărârii de numire a lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC. Pe data de 20 august 2019, examinând cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a Hotărârii nr. AG-6 din 19 august 2019 privind alegerea președintelui Curții Constituționale și a Hotărârii AG-7 din 19 august 2019 privind alegerea unui judecător care va exercita funcțiile președintelui Curții Constituționale în timpul absenței acestuia, Curtea a declarat-o inadmisibilă.

Cu reacţii controversate au venit reprezentanţii Guvenului şi ai Parlamentului.

Ministra Justiției, Olesea Stamate, spune că mărturiile judecătoarei Liuba Șova, precum că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al CC ar fi fost aranjată și decizia a fost luată înainte, „constituie temei pentru anularea rezultatelor alegerii președintelui Curții Constituționale”.

Deputatul Blocului ACUM Radu Marian a scris pe pagina sa de facebooc că a „dat-o în bară cu votarea” Domnicăi Manole și a lui Vladimir Țurcan la funcția de judecători constituționali.

„Judecătorii constituționali trebuiau să aibă un minim de decență și să nu aleagă în funcția de președinte un judecător afiliat politic, iar cei cu background politic trebuiau să demonstreze măcar un pic de respect față de instituție și să nu se autopropună în calitate de președinte”, a notat Radu Marian.

Deputatul socialist Vasile Bolea a spus că îl consideră pe Țurcan „un bun profesionist, cu o experiență bogată care, prin prestația sa, va întoarce încrederea cetățenilor în această importantă instituție din statul nostru”.

„Dar când toți 35 de exponenți ai Partidului Socialiștilor au votat pentru investirea Guvernului Maia Sandu, acest fapt nu a fost unul grav, știrbind și mai mult încrederea în instituție?”, a mai adăugat deputatul.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker