Politic

Fost şef al Procuraturii Generale, judecători, violatori şi ucigaşi amnistiaţi de deputaţi

Legea amnistiei, votată în iulie 2016 de 85 de deputaţi comunişti, socialişti, democrați, liberal-democrați a permis amnistierea a unui număr impunător de persoane, inclusiv unele care nu ar fi trebuit să ajungă la libertate, relevă o investigație RISE Moldova la care face referire www.mold-street.com

 

În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar lista nu are sfârșit. Încă se stă la coadă, se arată în ancheta RISE.

Fostul procuror general interimar, Andrei Pântea, se numără printre beneficiari. RISE Moldova a aflat că acest procuror, judecat penal pentru că a reformat Procuratura în favoarea unei autorități criminale, și-a semnat cererea de amnistie pe 5 ianuarie 2016, în timp ce Legea a intrat în vigoare abia pe 9 septembrie 2016.

Amnistiat a fost și ma-gistratul Andrei Balan de la Judecătoria Rezina, care a devenit cunoscut după ce, în 2010, l-a amnistiat și, ulterior, eliberat pe killerul Vitalie Proca. Ieșit de după gratii, Proca a fost înarmat și trimis să vâneze oameni, la București și Londra. Abia peste șase ani, pe 11 octombrie 2016, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale a pornit urmărirea penală pe numele judecătorului Andrei Balan pentru fapta comisă în 2010.

„Procurorul General interimar, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii la pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a unui judecător de instrucție din cadrul Judecătoriei Rezina pentru pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri contrare legii, legată de învinuirea de săvârșirea unor infracțiuni deosebit de grave și excepțional de grave și soldată cu urmări grave”, se arată în comunicatul Procuraturii din 11 octombrie 2016.

Însă, peste două luni, mai exact, cu trei zile înainte de Revelion procurorii au decis să-l amnistieze pe Andrei Balan.

Potrivit RISE și primarul de Orhei, Ilan Şor ar putea beneficia de amnistie grație faptului că judecătorii din prima instanță l-au condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare din 19 ani – atât cât au cerut procurorii. Totodată, aceștia au acceptat recalificarea faptei solicitate de Șor – infracțiune eligibilă cu amnistia – de care Șor ar putea beneficia la Curtea de Apel Chișinău sau la Curtea Supremă.

Citiți și: Guvernul caută șase milioane de lei pentru amnistia a 1.700 de condamnați

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker