Social

Ce salariu ar motiva oamenii să nu plece peste hotare sau ce partide se bucură de popularitate. Iată ce au spus moldovenii/FOTO

Oamenii așteaptă salarii de peste 10 mii de lei ca să rămână în țară, au o încredere deosebită pentru președinte, iar viitorul copiilor îl văd peste hotare. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui sondaj economico-politic realizat după schimbarea guvernării, la comanda IDIS Viitorul şi la care face referire agora.md.

Jumătate din oamenii interogați spun că nu sunt mulțumiți de viața pe care o au în acest moment și doar 23% sunt satisfăcuți de situația lor. Din cei aproape 1.000 de respondenți, 2/3 nu sunt mulțumiți nici de situația din țară și cred că mergem pe o cale greșită. 60% din oameni au spus că văd viitorul copiilor lor peste hotare.

Cele mai stringente probleme ce frământă moldovenii sunt salariile și pensiile. Astfel cred 62,4% din respondenți. Totodată, oamenii sunt îngrijorați de prețuri, viitorul copiilor, sărăcie și corupție, o atenție mai mică acordând problemelor din știință și cultură.

Studiul a constatat o dorință mai scăzută a persoanelor cu vârsta de 30 de ani de a pleca peste hotare în următoarea jumătate de an. „Totuși acest lucru nu trebuie să ne ducă în eroare. Probail că doritorii din anul trecut deja au plecat și acum n-are cine să ne spună că vrea să plece”, a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Întrebați pentru ce salarii ar fi gata să rămână în țară, majoritatea moldovenilor au numit o sumă între 10 și 15 mii de lei lunar, deși acum trei ani majoritatea așteptărilor erau de 5-10 mii de lei.

În același timp, respondenții doresc o majorare cu aproape 60% a salariului mediu pe economie, așa încât acesta să crească până la 11 mii de lei. Cele mai multe cerințe le au persoanele din categoria de vârstă 30-44 de ani.

În acelaș timp, 75% din respondenți spun că au, de facto, venituri sub nivelul salariului mediu pe economie, iar 85% confirmă că primesc toată suma oficial, „fără bani în plic”.

Tradițional, biserica, cu 60%, primăria și mass-media, cu câte 30%, se regăsesc în topul institțiilor ce se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor.

Preferințe politice

La capitolul politic, cetățenii spun că, dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, 70% sigur vor verge la vot, iar 16% fie se mai gândesc, fie nu vor merge. În topul partidelor pentru care ar vota respondenții sunt Partidul Socialiștilor, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Democrat.

Printre politicienii simpatizați și în care oamenii au încredere se numără președintele Igor Dodon cu Dodon – 29,8%, prim-ministra Maia Sandu – 26,2%, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi -18%,  ministrul de Interne Andrei Năstase – 17,2%, dar și democratul Pavel Filip – 10,6%.

Totodată, oamenii au fost întrebați ce trebuie să facă actuala coaliție. Jumătate din respondenți au menționat că a fost aleasă o cale corectă și că ea trebuie continuată, iar 25% au declarat că este nevoie de alegeri anticipate.

„Dezamăgirea populației este clară, însă situația polictică din Republica Moldova intră într-o stare de stabilitate. Acest lucru însă nu trebuie să-i determene pe cei de la guvernare să se lase pe tânjală”, a concluzionat analistul politic Igor Boțan.

Sondajul a fost realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul, în perioada 2-14 august 2019. Au fost intervievate 1.106 persoane din 86 de localități ale Republicii Moldova. Marja de eroare este de 2,8%.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker