Evenimente

Parlamentul a votat indexarea pensiilor de două ori pe an

Inițiativă legislativă care vine să indexeze pensiile de două ori pe an a fost votată de Parlament în prima lectură, în ședința extraordinară din 15 august, transmite IPN.

Potrivit consilierului prezidențial Ion Chicu, proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor de două ori pe an: la 1 aprilie și 1 octombrie. La 1 aprilie, indexarea se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. La 1 octombrie, indexarea va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 de mii de pensionari mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice. Acesta urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Alexandru Slusari, deputat în Fracțiunea ACUM Platforma DA, a declarat că va veni cu mai multe amendamente de îmbunătățire a proiectului în cea de-a doua lectură. Este vorba despre formula care se va aplica la indexarea graduală a pensiilor pentru cei mai săraci pensionari.

Colegul său de fracțiune, Iurie Reniță, a propus ca votarea proiectului în lectura a doua să aibă loc după 20 octombrie (când se vor desfășura alegerile locale), pentru că inițiativa a făcut parte din programul electoral al mai multor partide și candidați.

Potrivit datelor statistice cu care operează Casa Națională de Asigurări Sociale, la  începutul anului 2019, în Moldova erau înregistrați 701 mii de beneficiari de pensii. Pensia medie este de 1895 de lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 de mii de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker