Evenimente

Vot final pentru anularea sistemului electoral mixt

Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate sau livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. La fel, vor putea vota cu pașapoarte expirate. Parlamentul a votat astăzi, 15 august, în lectura a treia ˗ finală, proiectul de lege care prevede anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la cel proporţional, transmite IPN.

Au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarații de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau a ocupa funcții publice.

În ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se va admite niciun fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior.

Împreună cu anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, deputații au votat micșorarea plafoanelor donațiilor pentru campania electorală. Plafonul donațiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală este de șase salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii în cazul persoanelor juridice.

Donațiile în numerar sunt permise până la trei salarii medii pe economie, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Noile prevederi permit să facă donații și cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării. În cazul lor, donațiile nu pot fi mai mari de trei salarii medii lunare pe economie.

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare. Acesta va fi de 5% pentru un partid, 7% pentru un bloc electoral şi 2% pentru un candidat independent.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker