Evenimente

Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară

Parlamentul a votat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor, lider al Partidului Politic Șor, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Astfel, Ilan Șor poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată, potrivit procurorului general interimar pentru „abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat”, transmite IPN.

Dumitru Robu a spus deputaților că „la acest moment Procuratura dispune de probe concludente în ceea ce privește implicarea lui Ilan Șor, în calitate de administrator al unei bănci, în comiterea infracțiunii imputate”. Procurorul general interimar a mai spus că ridicarea imunității este necesară și „pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală urgente, care se impun, în scopul evitării nimicirii, tăinuirii, substituirii probelor, înstrăinării bunurilor rezultate din infracțiune”.

Potrivit lui Dumitru Robu, „efectuarea acțiunilor de urmărire penale pe acest caz și ridicarea imunității ar putea să conducă spre aflarea complicilor și beneficiarilor fraudei bancare”. „Sunt necesare efectuarea unor măsuri și acțiuni urgente, care fără ridicarea imunității nu sunt posibile, iar aceasta va prejudicia mersul urmării penale. Întreaga societatea vrea să afle cu adevărat ce s-a întâmplat în cazul fraudei bancare”, a spus procurorul general interimar.

Răspunzând la întrebările deputaților, Dumitru Robu a spus că „abia se face claritate în toate dosarele care se referă la frauda bancară”, iar în cazul în care va fi stabilită implicarea și a altor persoane, inclusiv deputați, va iniția procedura de ridicare a imunității și în privința acestora. De asemenea, el a declarat că nu primește indicații de la nicio persoană, se conduce doar de Constituție și legile țării. La fel, a spus că au fost constatate fapte noi și fapte vechi în cadrul investigațiilor.

În cadrul luărilor de cuvânt pe marginea solicitării, deputatul Blocului ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că ceea ce s-a petrecut în Parlament, în privința lui Ilan Șor, s-a produs cu cinci ani întârziere. De asemenea, a spus că ceilalți deputați ai formațiunii date, trebuie să fie următorii, după liderul lor, privind retragerea imunității și tragerea la răspundere.

Potrivit deputatului socialist, Vlad Batrîncea, Republica Moldova nu a avut până acum procuratură. Nimeni dintre procurori nu a întreprins până acum nimic în vederea examinării dosarului privind frauda bancară prin prisma „grupului criminal”. „Nimeni în mod real nu a investigat nimic”, a spus socialistul.

Deputatul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Mihai Popșoi, a menționat că Ilan Șor este „o frigură tragică a politicii și a business-ului din Moldova”, fiind „folosit de mai marii țării”. „S-a lăsat ispitit de bani și nu a avut respect față de lege. Docil a executat toate ordinele care i s-au dat”, a spus deputatul.

Deputații Partidului Politic Șor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului, neparticipând la procesul de votare. Dar de la tribuna Parlamentului deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a declarat că retragerea imunității parlamentare a lui Ilan Șor, este o răzbunare personală a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon care se teme de faptul că Ilan Șor ar putea spune câți bani i-a dat pentru întreținerea PSRM, dar și alte cadouri.
Parlamentarul l-a întrebat pe procurorul general interimar, Dumitru Robu de ce nu examinează dosarul creditelor neperformante acordate soțului președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și de ce nu cere retragerea imunității lui Igor Dodon, care a declarat deschis că primea un milion de dolari anual pentru proiectele sale politice.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close