Evenimente

Poziționarea politică a fracțiunii Blocului ACUM, Platforma DA pe subiectul INDEXĂRII PENSIILOR.

Comunicat de presă.

Proiectul de indexare a pensiilor de două ori pe an face parte din dezideratul de bază al Platformei DA ce ține de majorarea tuturor pensiilor din Republica Moldova până la minimul de existență.

A fost asumat, formulat și comunicat public încă în debutul anului 2015, odată cu înființarea Partidului Platforma DA. Preocuparea pentru bunăstarea tuturor categoriilor sociale, mai ales a celor defavorizate, este parte esențială a programului nostru politic, centrat în jurul creșterii standardului de viață a tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Proiectul a fost o prioritate a programului și a platformei electorale a lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale din 2016, relatează Serviciul de presă al Platformei Demnitate și Adevăr .

Proiectul vizează interesul a peste 450 000 de pensionari, cetățeni care primesc astăzi pensii sub minimul de existență și prevede ca începând cu anul 2020 aceste pensii să fie indexate de două ori pe an.

Astfel, încercăm să corectăm politica genocidului social a guvernarii precedente, politică care nu respecta art.47 din Constituție care garantează tuturor cetățenilor Republicii Moldova un trai decent cel puțin minimal.

Documentul propus la 15 august curent spre analiză Parlamentul Republicii Moldova a fost elaborat de autori în grabă și conține multe lacune. Nu este indicat foarte clar că pensiile celor mai săraci dintre pensionari urmează a fi indexate de două ori pe an. Nu este clară nici formula indexării graduale.

Pentru a doua lectură fracțiunea ACUM – Platforma DA va propune mai multe amendamente de îmbunătățire a proiectului. Considerăm ca ar fi mai oportun ca indexarea pensiilor să fie făcută în funcție de procentul inflației pentru anul precedent și nu în baza ratei medii calculate pentru ultimii trei ani.

Vom analiza, în vederea respectării principiului echității sociale, și posibilitatea plafonării indexării celor mai mari pensii, precum și calcularea diferită a inflației pentru pensionari pe motiv că în realitate aceasta este mai semnificativă pentru oamenii în etate decât inflația medie.

Vom lua în calcul și oportunitatea revenirii la formula indexării cu folosirea a doi indicatori: indiciul inflației anuale și procentul creșterii salariului mediu pe țară.

În vederea perfectării proiectului de indexare a pensiilor, fracțiunea ACUM – Platforma DA propune organizarea mai multor dezbateri publice pe acest subiect extrem de important.

Mai mult decât atât, recomandăm actorilor politici să evite folosirea subiectului indexării pensiilor pentru a încasa beneficii politice de moment în detrimentul intereselor celor care au atât de mare nevoie de o implicare pragmatică și eficientă din partea noastră, de decizii asumate, motivate și elaborate cu maximă responsabilitate. Să nu uităm că deputații nu sunt mesagerii populasimului, ci au misiunea de a face dreptate tuturor pentru o viață mai bună a cetățenilor Republicii Moldova!
———————–

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker