EvenimenteRezina

„Veniți acasă, dragi copii!”

Casa părintească, dorul față de locurile natale și rudele care au mai rămas în satul de baștină Cuizăuca le-au determinat pe consătencele Lidia Talpă și Valentina Țonici-Munteanu să organizeze o sărbătoare. Evenimentul a adunat „acasă” persoanele care au copilărit în Cuizăuca sau pe cei care au amintiri deosebite în acest sat pitoresc. Ansamblul „Floarea dorului”, condus de Ana Odobescu, directoare a Casei de Cultură a fost complice la organizarea acestui eveniment emoționant și plin de amintiri. „Veniți acasă, dragi copii!” pretinde să devină o tradiție a localităţii.

 

Din Republica Moldova, preponderent, migrează populația cu vârsta cuprinsă între 30 și 54 de ani, potrivit Biroului Național de Statistică. Astfel, cuizăucenii, precum și majoritatea cetățenilor țării, au pleca peste hotare după câştig. Este îmbucurător că aceștia încă revin la locurile natale cu mare drag și cu dragoste față de amintiri.

Una dintre inițiatoarele evenimentului „Veniți acasă, dragi copii!”, Lidia Talpă, nu este originară din satul Cuizăuca, dar a trăit aici o parte din viață, fiind pedagogă. Mereu este prezentă la activitățile organizate în sat și de fiecare dată vorbește cu nostalgie și bunăvoință despre Cuizăuca.

„O țară am, îi spun „acasă”! M-am născut într-o țară deosebit de frumoasă și oriunde am plecat am înțeles că „acasă” e cel mai bine. Am venit în acest sat fiind o fetișcană și am plecat din el cu o experienţă de muncă şi de viață bogată. Am avut norocul să fiu înconjurată, în acest sat, de niște oameni buni și muncitori și tocmai de aceasta am decis să organizăm împreună evenimentul”, a spus Lidia Talpă.

Destinul a dus-o și pe Valentina Țonici-Munteanu în lumea mare. A îmbrățișat profesoratul, dar a plecat peste hotare pentru a-şi asigura un viitor mai bun.

„ Am fost departe de casă, dar indiferent de distanță, gândul mi-a fost mereu la mama, la tata și la casa părintească, la zâmbetul cu care ne întâlneau și ne petreceau. În fiecare zi mă întreb oare când o să fac ceea ce mi-a plăcut mereu și pentru care am luptat – meseria de dascăl. Îmi lipsesc mult copiii și satul meu de baștină. Mă bucur că ansamblul „Floarea dorului” ne-a susținut inițiativa și astăzi ne-am adunat împreună”, a relatat Valentina Țonici-Munteanu.

Ansamblul „Floarea dorului” a făcut voie bună cuizăucenilor, cântând melodii despre casa părintească și înveselind publicul. Scena a fost decorată cu covoare basarabene, țesute de gospodinele din Cuizăuca. Iar parte a decorului a fost și laița, pernele brodate, măsuța de lemn cu scăunele și prosoapele tradiționale. Iar ansamblul de dans „Dumbrăvița” a încântat cuizăucenii cu pași de dans vioi. Ana Odobescu, directoarea Casei de a spus că a acceptat acestă inițiativă a cuizăucenilor, pentru că revenirea acasă e bucuria care a trăit-o și dumneaei.

Primarul satului Cuizăuca a fost surprins când a primit invitația la eveniment. Ion Țurcan este originar din sat și afirmă că, de obicei, primăria este parteneră la organizare, dar de data aceasta a fost în rol de invitat și salută inițiativa consătenilor de a organiza asemenea evenimente.

„De obicei propuneri pentru organizarea unui sau altui eveniment vin de la Guvern, Ministere sau Consiliul Raional. De data aceasta cuizăucenii s-au adunat datorită cuizăucenilor. Ce poate fi mai frumos? Le aduc mulțumiri organizatorilor și le doresc multă sănătate”, a zis Ion Țurcan, primarul satului Cuizăuca.

„Veniți acasă, dragi copii!” a fost un eveniment de suflet, cu amintiri și emoții sincere. Avem prea puțin timp, în vâltoarea activităților să revenim acasă sau pur și simplu să ne amintim despre copilărie. Cuizăucenii au rămas cu sufletul deschis, pentru că își iubesc meleagurile și țin la tradiții. Ana Duca-Opinca este un exemplu în acest sens. Își iubește satul natal și vorbește despre acesta cu lacrimi în ochi.

„Cât timp au fost părinții în viață veneam săptămânal în satul de baștină. Acum vin mai rar, dar vă spun cu credință că mă gândesc să revin într-o zi în Cuizăuca. Când am auzit de sărbătoarea de astăzi „Veniți acasă, dragi copii!” am plâns de bucurie și i-am telefonat doamnei Lidia Talpă, care mi-a fost profesoară. Am plăcerea de a mai veni la astfel de evenimente, pentru că e satul unde am avut o copilărie fericită”, a relatat cu emoții Ana Duca-Opinca.

Vladimir Stețco este originar din sat și a vorbit cu nostalgie despre trecutul glorios al cuizăucenilor. A menținat „puterea” sportului și al corului din sat, precum și hărnicia oamnilor și bogățiile colhozului „Viața nouă” din Cuizăuca.

„Satul Cuizăuca a fost un sat de oameni vioi. Pe vremuri eram numeroși, dar lucrurile s-au schimbat. Nu sunt de vină oamenii, ci, mai degrabă, împrejurările. Am și eu copii și numai unul este lângă mine, ceilalți au plecat peste hotare. Îmi doresc ca să rămână o tradiție și să ne adunăm în luna august la sărbătoarea „Veniți acasă, dragi copii!”. Satul Cuizăuca a rămas în sufletul și în inima mea oriunde aș fi”, a spus Vladimir Stețco.

Când i-a venit rândul septuagenarului Alexandru Gâlca să vorbească, dumnealui a privit în sală și a concretizat cu zâmbet că practic toți cei prezenți sunt elevii dumnealui. De-a lungul carierei de dascăl a fost învățător la clasele primare, profesor de limba rusă și educație muzicală, iar în prezent este antrenor de fotbal la LT „Ion Creangă” din localitate.

„Toți cei prezenți am mers desculți prin roua ierbii de lângă casa părintească. Mă bucur că avem consăteni care vin cu inițiative și care revin acasă cu drag. Așteptăm la ediția de anul viitor să avem mai mulți oameni în sală, pentru că e frumos atunci când se întâlnesc prietenii, rudele, colegii de clasă și își amintesc de tinerețe și cele mai năstrușnice întâmplări”, a zis profesorul Alexandru Gâlca.

„Veniți acasă, dragi copii!” a adunat la Casa de Cultură din localitate oamenii care-și iubesc baștina. Evenimentul a accentuat emotivitatea amintirilor, altruismul cuizăucenilor, omenia și dragostea acestora pentru satul de baștină Cuizăuca.

Irina ODOBESCU

studentă ULIM, facultatea Relații Internaționale,

Științe Politice și Jurnalism,

Specialitatea Jurnalism

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker