Evenimente

Scriitorul Paul Goma, Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei

Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică, în ședința din 22 septembrie curent, a aprobat în unanimitate acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa scriitorului Paul Goma, pentru întreaga sa creație artistică. Candidatura lui Paul Goma a fost înaintată de Consiliul Științific al Institutului de Filologie și recomandată de Biroul Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM, se relatează întro scrisoare a AŞM, semnată de academicienii Gheorghe Duca, Mihai Cimpoi şi dt. Maria Şleahtiţchi.

Paul Goma este unul din scriitorii de seamă ai literaturii române. S-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei. Din anul 1977 Paul Goma locuiește la Paris. A debutat în revista „Luceafărul” (1966) cu povestirea „Când tace toba”. Prima lui carte, „Camera de alături”, a văzut lumina tiparului în anul 1968. Pe parcursul a mai bine de cinci decenii de activitate literară scriitorul a publicat peste treizeci de titluri, între care se numără  „Ostinato” (1971), „Ușa noastră cea de toate zilele” (1972),”Gherla” (1976), „În cerc” (1977), „Garda inversă” (1979),”Culorile curcubeului ’77” (1979), „Patimile după Pitești” (1981), „Bonifacia” (1986), „Din Calidor” (1987), „Arta refugii” (1990), „Soldatul câinelui” (1991),”Jurnale” (1997-2004), „Altina – grădina scufundată” (1998), „Infarct” (2001) ș.a.

Paul Goma face parte din faimoasa generație 60, care s-a impus în conștiința publică prin opere de mare valoare artistică, trecând în istoria literaturii române drept unul din cei mai valoroși scriitori ai spațiului carceral, ai deportărilor și exilului. „Un Soljenițân român”, cum l-a numit un alt scriitor notoriu, Eugen Ionescu.

În 2015 a fost instituit Premiul Academiei de Științe a Moldovei pentru diasporă „Paul Goma”, prin care sunt apreciate meritele științifice și culturale ale cetățenilor moldoveni care locuiesc și activează în afara Republicii Moldova. În semn de prețuire din partea comunității academice, primul deținător al acestui premiu a fost însuși scriitorul Paul Goma.

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker