Social

Experţi: Fiecare moldovean va plăti câte zece mii de lei pentru a întoarce miliardul furat

Foto N.Sergheev

În 25 de ani, moldovenii trebuie să achite 25 de miliarde de lei, aşa cum a stabilit cabinetul Filip în 2016, atunci când creditul luat de la Banca Naţională a Moldovei s-a transformat în datorie de stat. Asta ar însemna 10 mii de lei de persoană sau echivalentul, de exemplu, a unui an de contract de studii la universitate, relatează protv.md.

Scoatem din buzunar mai mult pentru dobândă. În ultimii doi ani, de exemplu, am achitat 1 miliard şi jumătate de lei Băncii Naţionale, iar 85 la sută din sumă reprezintă dobânda, precizează sursa citată.

Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice la IDIS Viitorul: „Sau o familie din doi pensionari – 20 de mii de lei, dacă rămân în viaţă 25 de ani, iar o familie de patru persoane – 40 de mii de lei.”

„Şi nu doar eu, dar şi copiii şi următoarea generaţie, şi nu mi se pare drept şi onest.”

Oazu Nantoi, deputat PAS: „Dar aceşti cetăţeni au ales guvernarea care au furat miliardul ăsta?”

Andrian Candu, vicepreşedinte al Partidului Democrat, formaţiune care s-a aflat la guvernare când s-a hotărât ca datoria să fie achitată din buzunarele cetăţenilor, susţine că decizia a fost luată pentru a-i ajuta pe cei care aveau bani în cele trei bănci falimentare.

Andrian Candu, deputat PDM: „Miliardul care a fost pus pe umerii oamenilor, cum menţionaţi dvs., este acel miliard care a fost dat cetăţenilor RM ca să nu-şi piardă depunerile în cele trei bănci, atunci când a fost luată decizia de lichidare a băncilor.”

Miliardul furat înseamnă de fapt 13,34 de miliarde de lei, cu o dobândă în plus de 11,1 miliarde, datoria pusă pe umerii cetăţenilor, care va fi achitată de guvern până în anul 2041. Este vorba de nişte sume care în mod normal ar fi trebuit să meargă la majorarea salariilor şi pensiilor, acoperirea altor cheltuieli economice şi sociale. Economiştii precizează că nu se ştie nici până astăzi valoarea totală a fondurilor sustrase fraudulos din sistemul bancar, concretizează sursa citată.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker