Știri

Cei care nu distrug ambrozia riscă amenzi usturătoare

Conform art.189 alin.2 al Codului Contravenţional al Republicii Moldova, omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod itenţionat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Ambrozia creşte pe orice sol şi iubeşte temperaturile ridicate. Ea are 50 – 100 cm înălțime, uneori chiar mai mult, toată planta este păroasă, florile galbene  şi seminţele formează inflorescențe asemănătoare unui spic. 

De aceste sancţiuni sunt pasibile şi persoanele care nu întreprind măsurile de rigoare de combatere a ambroziei pe terenurile aflate în gestiunea lor. Potrivit legislaţiei, sancțiunile sunt aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului. Apropo, în cazul blocurilor locative responsabili de combaterea ambroziei sunt gestionarii acestor blocuri şi ei trebuie să aibă grijă ca spaţiile adiacente acestora să fie întreţinute în curăţenie.

Ambrozia, numită și iarba pârloagelor sau floarea pustiei, capătă răspândire extinsă. Crește pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate pârloagă, în grădini, printre culturile de cereale și de floarea-soarelui. Este periculoasă întrucât provoacă alergii, iar la sfârșitul verii și începutul toamnei este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.

În Rezina, anul acesta, cel puţin în centrul urbei, pe str. Păcii ş.a., inclusiv cu concursul angajaţilor ÎM Servicii Comunal Locative, se întreprind măsuri energice pentru combaterea ambroziei. Dar pe marginile drumurilor de la periferiile oraşului, pe multe loturi particulare, spaţii publice, păşuni mai există multe focare de ambrozie, care reprezintă un risc sporit pentru populaţie. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

Reţineţi: o singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani şi care astfel pur şi simplu invadează teritoriile. Nu este păscută de animale.

Reporter “C”

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker