EvenimentePolitic

Cabinetul de Miniștri se implică în eliminarea monopolului pe piața exportului de miez de nucă

Cabinetul de miniștri a abordat, în cadrul ședinței de joi, problema monopolului asupra exportului de nuci, deținut, după cum a scris presa, de companii apropiate fostei guvernări. Premierul Maia Sandu a cerut funcționarilor responsabili să deblocheze exportul de nuci, în cazul companiilor, eliminate din acest gen de afacere și să asigure concurența reală pe piața exportului de miex de nucă.

Maia Sandu a spus că blocajul se află acum la procuratură, acolo unde au fost deschise dosare penale mai multor companii: „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură.”

Una din soluții, potrivit ministrei Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, ar fi ca, pentru următoarele tranzacții, să se scoată agenții economici de pe culoarul roșu şi să se permită exportul de nuci în continuare, cu verificarea corespunzătoare a tranzacțiilor curente.

,,Noi producem 14 mii tone de nuci şi am exportat 10 mii de tone. Nu avem import şi export ilicit pentru a justifica această acuzație de contrabandă. Producătorii de nuci sunt descurajați să investească în această ramură. Republica Moldova corespunde condițiilor de plantare a nucilor conform condițiilor climaterice. Noi ocupăm locul 4 în lume în topul exportatorilor de nuci. Avem un potențial de creștere a acestei ramuri mari și prin instaurarea acestei presupuneri de contrabandă, distrugem un sector abia creat.” a menționat ministrul.

La rândul său, Premierul Maia Sandu a declarat: ,,Această îngrădire a liberei concurențe bate inclusiv în oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani de lemne și cărbuni. Iată așa de hapsâni au fost foștii guvernanți, care au încercat să scoată bani și pe această cale”.

Centrul de Investigații Jurnalistice şi săpătămânalul regional CUVÂNTUL au scris că firma cuscrului fostului premier în guvernarea pd-istă Pavel Filip ar fi deținut monopolul pe piața expertului de miez de nucă. Mai mulți oameni de afaceri care exportau mierz de nucă au sesizat Centrul de Investigații Jurnalistice despre presiunile la care sunt supuși, inclusiv prin dosare penale, pornite cu scopul de a le bloca activitatea.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker