EvenimenteOrhei

”Fenomenul” Șor între efecte şi prognoze triste

Şor: „Ador moldovenii. Le furi un miliard de euro, apoi le dai pâine cu 1 leu mai ieftină şi ei te aleg şi primar, şi deputat”. Sursa imagine: Moldavskie vedomosti.

Dispariția lui Ilan Șor mai continuă să fie în capul coloanelor de știri  din R. Moldova. ”Primarul de succes”, ”primarul investitor”, ”Iisus Hristos de Orhei”, dar de fapt un hoț ordinar, a șterpelit-o precum șobolanul de pe corabia care se scufundă. A dispărut şi titulatura ”Șorhei” de pe rețelele de socializare, iar poreclă  ”Guzganoburg” așa și nu s-a mai lipit de urbea de pe Răut.

 

Nu Șorhei, dar Orhei   

Orheiul nu a reacționat în mod radical la fuga lui Şor – cele două televiziuni și postul de radio șorist Radio Orhei, alături de televiziunile pediste, continuă să emită fără încetare laude la adresa ”binefăcătorului”. Dar în urbe sunt semne că ceva se schimbă – au dispărut gloatele de femei în etate care-l venerau pe Şor, pe limuzinele de lux au rămas doar urmele emblemelor Partidul Șor și Garda populară, la ședințele Consiliului Municipal lipsesc nemotivat consilierii fracțiunii Pro Orhei, în mare majoritate chișinăuieni, lucru inadmisibil anterior.

CUVÂNTUL a încercat de câteva ori să afle de la conducerea Primăriei din ce surse Șor a promis să facă din Orhei Monaco. Întrebarea noastră însă aşa şi a rămas fără răspuns. Am impresia că acest lucru nu le prea interesează pe autorităţile raionale de la Orhei. Or, trei ani în urmă, când Şor în mod arbitrar, prin Consiliul Orăşenesc, a micşorat tarifele la apă, punând în pericol stingerea creditului către BERD în sumă de 14 milioane de lei, a cărui garant era Consiliul Raional Orhei, consilierii raionali au început să facă scandal. Peste un timp însă toţi s-au liniştit.

Remarcăm că Șor se comporta destul de obraznic, chiar sfidător cu reprezentanții administraţiei publice locale de nivelul II. Ex-președintele raionului Tudor Golub îmi spunea că a fost șocat de nonșalanța cu care Șor vorbea de soarta creditului respectiv: „Chiar te interesează ce va fi după noi?”

Unul din businessmenii locali îmi povestea că, într-o zi, serviciile comunale din Orhei au deconectat Spitalul raional de la propriul castel de apă, aflat pe teritoriul instituției, încercând să forțeze conducerea instituției să se alimenteze de la apeductul urban. Administraţia raionului s-a adresat după ajutor la Constantin Botnari, poreclit ”Barsetka”, care l-a pus la punct pe ”kneazul de Orhei”, altminteri spitalul trebuia să plătească bani grei pentru apă, fiindcă orășenilor administraţia Şor le-a redus tariful la apă, iar persoanelor juridice le-au majorat de trei ori.

Alegerile locale de la Jora de Mijloc din vara lui 2018 și cele parlamentare din 24 februarie c. pe circumscripțiile Ivancea și Orhei s-au desfăşurat cu multe stranietăți, care trebuiau să pună în gardă autoritățile raionale, dar asta nu s-a întâmplat.

Când am încercat să clarificăm aceste şi alte lucruri, de unde Şor ia atâta bănărit pentru fel de fel de proiecte, megaconcerte, alte acţiuni de PR, Ion Frunză, noul președinte al raionului Orhei, mi-a răspuns:  ”Întrebați-l pe dl Șor”. Iar Şor şi ortacii lui nu au găsit de cuviinţă să răspundă la întrebările presei. Acum, după ce Șor a şters-o din garnizoană, administraţia raionului, dar şi organele fiscale din partea locului vor trebui să-și bată capul să explice cumva maşinaţiile desfăşurate de Şor chiar sub nasul lor.

Până la urmă am găsit un economist în municipiu, care mi-a spus că orheienii degrabă vor începe a înţelege efectele dominaţiei clanului Şor.

 

S-au spălat banii veniți din surse obscure

Economistul care a dorit să-i păstrăm anonimatul, pentru că se teme de oamenii fostului regim, ne-a declarat:

”Am încercat să-i dumiresc pe cei de la conducerea raionului, am scris în presă, dar a fost de-a surda. Atunci mi-am zis: dacă vreți să vă amăgească acest intrus și să trageți ponoasele – nu aveți decât”, și-a argumentat  acesta decizia.

”Cum trăia Primăria Orhei până la Șor? Din impozitele și taxele proprii, din transferuri de la bugetul de stat, din proiecte din străinătate și din donații. Primăria de până la 2015, condusă de Vitalie Colun, primea donații în sumă de 1000 – 2000 de lei de la agenți economici pentru organizarea unor excursii a copiilor s-au organizarea diferitor manifestaţii publice. Plus proiectele de dezvoltare cu suport străin, unde fiecare bănuț era la evidență. Astfel, pe atunci, bugetul Orheiului crescu de la 30 la 40 milioane de lei, se implementau proiecte interesante, inclusiv Stația de epurare a apelor uzate – una din cele mai mari în Europa.

Majorând taxele locale, Șor a reușit să mărească bugetul orașului până la 50 milioane de lei. Alţi 20 de milioane de lei, chipurile aduse de însuşi Şor, Orheiul i-a primit din off-shoruri ori alte surse obscure de tipul asociației Pro Orhei și fundației Miron Șor şi care aici sunt spălați prin fel de fel de lucrări de reparație. Aceste sume se cheltuie şi sunt valorificate de firmele din holdingul lui Şor.

Ion Stratulat, ex-primar de Orhei, a remarcat că Orheiul ar avea deja o datorie faţă de firmele lui Şor de circa 200 milioane de lei, dar suma adevărată trebuie s-o deconspire un audit organizat de către Ministerul Finanțelor or, suma respectivă va ieși la suprafaţă când primăriei i se vor prezenta titlurile executorii de la firmele care vor cere banii pentru lucrări”, susține economistul.

„O altă situație specifică pentru autorităţile municipale din Orhei – întrebați-l pe oricine: de la măturători, garda populară până la angajații primăriei – toți primeau salariile în plic! Şi nimeni nu vedea acest lucru. Nu v-ați întrebat de ce Consiliul municipal se întrunește întotdeauna vinerea la orele 17 și de ce practic toate ședințele sunt extraordinare? De ce în sâmbăta Paștelui din anul curent se mai lucra de zor la asfaltarea drumului din zona morii de la Potolinca? Pentru Șor mai importantă era ziua de 1 Mai decât principala sărbătoare creștină și voia să-și lustruiască imaginea de mare gospodar”, a mai menţionat economistul.

 

Investițiile – o înşelăciune

Economistul este de părere că investițiile lui Şor sunt de fapt o înşelăciune.Or nu s-a investit în locuri de muncă, ci mai mult în nişte lucrări efectuate de firmele lui Şor. Orheiland, mediatizat de către mass-mediile șoriste, este de fapt o întreprindere la autogestiune, care aduce bani grei. Cele cinci hectare de pământ au fost acordate de către Consiliul Orăşenesc pe când primar era Ion Stratulat clubului Milsami pentru construcția unei Academii de Fotbal. Dar Șor a decis să deschidă acolo centru de distracții fără a face mari investiții, totul se aseamănă cu un circ ambulant, care poate fi demontat și transportat în cel mult o jumătate  de zi.

Alt bluf este transportul de pasageri cu cele 35 de microbuze procurate în leasing și care în orele de vârf nu aduc venit or, duc pasagerii gratis. Dacă vine un titlu executoriu de la judecată, nu se știe cu ce se va achita orașul – cu hotelul, piața sau alte obiective publice. Apropo, în a doua jumătate a lunii iulie, când salariile șoferilor nu erau achitate încă nici pe luna mai, a izbucnit scandalul. Recent au reușit să achite parțial lefurile. Dar după cum ne-a relatat unul din șoferi, nimeni nu știe ce va fi  în continuare, fiindcă li s-a spus că bani nu sunt.

Aceiași situație este şi cu Regia Apă-canal. Consilierii PȘ constituind majoritatea, s-a decis micșorarea tarifului la apă. Asta deşi în contractul Consiliului Raional cu Guvernul, unde este stipulată achitarea datoriilor către BERD, este scris explicit, că primăria nu are dreptul să micșoreze tariful la apă! Același contract presupune ajustarea tarifului în dependență de fluctuațiile leu-dolar, dar de atunci valoarea dolarului numai a crescut, a mai adăugat economistul, accentuând că toate contractele privind reparaţia drumurilor se încheie fără licitaţii, prin asociația Pro Orhei. Şi dacă asociația Pro Orhei nu va achita aceste lucrări, datoriile vor fi trecute ulterior pe contul primăriei, susţine interlocutorul nostru.

Merișor n-are nimic în comun cu magazinele sociale

“Magazinele Merișor, activitatea cărora urma să fie interzisă, continuă să funcționeze” mi-a spus-o Vladimir Stratulat, președintele Consumcoop Căzănești, raionul Teleneşti.

“Vine o asemenea ”avtolavkă” în sat la o oră anumită și se postează la ușile unui magazin particular sau care aparține de Consumcoop. Gloata așteaptă Merișor, fiindcă unele produse aici se vând la un preț ceva mai mic. În jumătate de oră autoprăvălia își golește rafturile şi pleacă. Diferența de preţuri este de doar 1-2 lei, nu mai mult. Dacă lumea ar fi mai exigentă, ar ţine cont de calitatea producției, s-ar convinge că de fapt plătesc mult mai mult.  Au încercat primarii unor localități să taxeze aceste autoprăvălii, dar i-a reușit doar primarului de Chițcanii Vechi, Telenești, după ce autoprăvălia lui Şor a uitat drumul spre această localitate”, susține președintele Consumcoop.

 

După Partidul Șor moare și ideea unui Monaco pe Răut

Am încercat să aflăm părerea lui Valerian Cristea, unul din fruntașii Partidului Șor, viceprimar de Orhei, dar acesta nu a fost de găsit, dar îi rezervăm dreptul la opinie.

Vom trăi şi vom vedea care vor fi urmările adevărate ale celor înfăptuite de Şor la Orhei. Am impresie că urbea, care a reprezentat întotdeauna ceea ce are mai bun Moldova, cetatea renașterii naționale, a fost umilită şi compromisă ca niciodată în cei peste 500 de ani de dăinuire…

Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker