OrheiSocial

Să trăiţi, domnule prim-ministru!

Valeriu Muravschi, ex-ministru al finanțelor, ex-prim-ministru al Republicii Moldova şi ex-parlamentar, unul din protagoniştii culegerii 30 de întrebări de-acasă, editată de redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, a rotungit miercuri vârsta de 70 de ani.

Valeriu Muravschi s-a născut pe 31 iulie 1949 la Sirota, raionul Orhei. În 1971 a absolvit Fa-cultatea de Eco-nomie a Institutului Politehnic din Chişinău, actuala Universitate Tehnică a Moldovei şi a fost angajat economist superior la Comitetul de Stat pentru Prețuri al RSS Moldovenești (1971-1976). Apoi este transferat în cadrul Ministerului Industriei Materialelor de Construcții al RSSM, unde îndeplinește funcțiile de șef al Secției prețuri (1976-1979, 1980-1984), economist principal în Direcția planificare economică (1979-1980), șef al Secției finanțe (1984-1988) și director administrativ-economic, șef al Direcției economie (1988-1990).

A ocupat funcția de viceprim-ministru, ministru al finanțelor în cabinetul condus de Mircea Druc (1990-1991). La 28 mai 1991, Valeriu Muravschi a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Principala problemă cu care s-a confruntat Valeriu Muravschi în calitate de prim-ministru a fost diferendul transnistrean. La 15 martie 1992, Guvernul Republicii Moldova a făcut un apel către locuitorii din raioanele de pe malul stâng al Nistrului să respecte autoritățile de stat. Ca urmare a neîncetării atacurilor din partea forțelor separatiste, la 28 martie 1992, a fost declarată starea excepțională în toată Moldova, premierul Valeriu Muravschi îndemnând poporul să fie gata să-și apere țara.

La 1 iulie 1992, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, îl desemnează pe Andrei Sangheli în funcția de prim-ministru, acţiune care a fost una dintre condițiile „Convenției Elțin-Snegur”, care prevedea formarea în R. Moldova a unui guvern de „conciliere”.

În anul 1999, Valeriu Muravschi a fondat Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat din Republica Moldova, al cărui președinte a fost până la dispariția acestuia în anul 2002.

În anul 1998 a fost ales deputat în Parlament pe lista Blocului Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, aflându-se până în anul 2001 în fruntea Comisiei pentru buget și finanțe a legislativului de la Chișinău.

La 31 iulie 1999, „pentru activitate îndelungată și rodnică în organele de stat, contribuție substanțială la dezvoltarea social-economică a republicii și înalt profesionalism”, i-a fost conferit Ordinul Gloria Muncii.

Am realizat cu dl Muravschi, chiar la baştina sa, un interviu pentru ciclul 30 de întrebări de-acasă, care a ținut 3 ore. La Sirota dumnealui are o căsuţă de vacanţă, unde revine în zilele de odihnă și unde trăiește la propriu cu grijile baștinii (https://issuu.com/ziarulcuvantul/docs/30_de_intrebari_de-acasa_volumul_iv Am revenit acasă din marea dorinţă de a schimba destinul baştinii).

Profesorul Vasile Șoimaru, prieten cu domnia sa încă de pe băncile studențești, ne-a relatat:

”Îi doresc și pe această cale La mulţi ani cu sănătate şi succese în toate domeniile pe care le practică și la această frumoasă vârstă! Acum niște ani, Valeriu Muravschi a publicat o carte, vinovat fiind și eu de apariția ei și de scrierea prefaței la această lucrare…

La mulţi ani, frate Valeriu, și nu uita că se apropie vertiginos și jubileul, adică aniversarea a 50-a de la absolvirea de către noi a Facultății de economie a Politehnicii din Chișinău, care astăzi cu onoare poartă numele excepționalului nostru rector, Sergiu Rădăuțan…”

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, inclusiv din partea cititorilor, îi transmite jubiliarului cele mai sincere felicitări, dorindu-i mulți ani înainte, ca să ne bucure cu cărțile sale, dar și bunele inițiative de renaștere a baștinii, Sirota, în care este angajat cu tot sufletul de la independență încoace.

Ion Cernei

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker