RezinaȘtiriSTOP FALSTelenești

Echipa Stop Fals în vizită la Ignăţei şi Chiştelniţa

Echipa Stop Fals de la Asociaţia Presei Independente (API) s-a întâlnit vineri cu cetăţeni din satele Ignăţei, raionul Rezina şi Chiştelniţa, raionul Teleneşti. Au participat consilieri locali, angajații primăriilor, instituţiilor social-culturale, fermieri, pensionari interesați de problemele legate de calitatea şi veridicitatea informațiilor difuzate în mass-media și pe reţelele de socializare.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, şi jurnalista Lilia Zaharia au vorbit despre Campania Stop-Fals împotriva informaţiei false şi tendenţioase, desfăşurată de Asociaţia Presei independente, referindu-se concret la diverse exemple pescuite din mass-media din Moldova. Totodată dumnealor au accentuat atenţia asupra posibilităţilor de a disocia informaţiile false de cele adevărate, de a înţelege când sursele mass-media manipulează şi când tratează obiectiv realităţile.

Mihai Ionaşcu, pensionar din s. Ignăţei, a venit la întâlnire cu mai multe întrebări. În opinia dumnealui, pentru a stăvili cumva procesul manipulării de către mass-media, a reduce numărul informaţiilor false, în presă ar trebui admişi numai jurnalişti oneşti şi responsabili, care să fie licenţiaţi în baza Codului deontologic al jurnalistului, iar cei care încalcă acest cod să fie lipsiţi de dreptul de a activa în mijloacele mass-media.

Vladimir Stratulat, consilier local de Chiştelniţa și raional de Teleneşti, a spus că a invitat la eveniment mai mulţi prieteni:

”Dintr-o obișnuință formată încă în perioada sovietică de multe ori credem orbește ce ni se spune în ziare, de la ecranul televizorului și pe rețelele de socializare. Diversitatea de opinii câte odată joacă festa omului nepregătit, care se informează doar din 1-2 surse şi acelea deseori părtinitoare”, a fost de părere dl Stratulat.

Anastasia Stratulat, directoarea căminului de cultură din Chiştelniţa ne-a spus că o asemenea întâlnire era foarte necesară:

”Noi criticăm democrația, dar ne prindem până la urmă cu gândul că omenirea încă n-a reușit să inventeze o formă de guvernare mai potrivită. Alegerea autorităţilor o facem noi şi de fiecare dată trebuie să chibzuim bine cui încredinţăm satul, raionul, ţara, ca apoi să nu regretăm. Din păcate lumea noastră deseori se lasă amăgită, măgulită de promisiuni iluzorii. Pe urmă ne dăm seama că am fost manipulaţi, dar trenul deja a plecat”, a spus dna Stratulat.

În cadrul întâlnirilor au fost dezbătute şi exemple, care vizau modul de tratare de către anumite surse mass-media a unor situaţii concrete din localităţile respective.

Experții au răspuns la mai multe întrebări ale audienței.

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker