OrheiSocial

Sunt în clasele primare, dar fac progrese în arhitectură

De mai bine de jumătate de an pe lângă Biroul de arhitectură Casa-model din Orhei activează Atelierul Micilor Arhitecți, care, spre surprinderea multora, întruneşte elevi din clasele primare. Este inițiativa dlui Pavel Cucuruzean, care în prezent ocupă funcția de  șef al Secției Construcții  și Amenajare a Teritoriului a Consiliului Raional Orhei. Dumnealui consideră că o asemenea meserie  precum este cea de arhitect trebuie studiată încă de la o vârstă fragedă.

”Copiii au o imaginație extraordinară și e păcat să nu le oferim şansa să-şi dezvolte ideile în modele arhitectonice originale. Ne-am gândit: dacă un copil studiază de mic în domeniul literaturii, artelor plastice, muzicii, cioplitului în lemn etc., etc., de ce nu s-ar instrui și în domeniul arhitecturii? Ne-am convins că nu am dat greș: când am prezentat modele de case de locuit la Forul transfrontalier de Arhitectură în luna noiembrie anul trecut, puțină lume și-a dat seama că acestea au fost confecționate de copii”, ne spune dl Cucuruzean.

Dumnealui ne-a mai relatat că a fost întocmită o curriculă, care a permis pas cu pas  obținerea unor  rezultate în activitate.   Micii arhitecți au însușit astfel de teme precum arhitectura Romei și a Greciei Antice, cu elaborarea unor modele de vestigii, între acestea a renumitului Collizeum, iar în timpul verii participă la diferite activități de cunoaștere cum ar fi, de exemplu, vizita în satul Donici din raionul Orhei, unde există vestigii arhitectonice interesante – conacul, biserica  construită de vestita familie de nobili Donici, alte  obiective interesante pentru studiu.

În afară de dl Cucuruzean copiii mai sunt dirijați de formatoarele  Gabriela Cucuruzean și Diana Ucrainschi, care îi ghidează în timpul activităților.

”Recurgem la jocuri ca să-i interesăm în meserie, ceea ce ne reușește. Le propunem să realizeze machete care i-ar interesa, mai apropiate de mentalitatea şi vârsta lor. Spre exemplu, le-a făcut plăcere să construiască la tema Vara la piscină.  Execută şi dife-rite planuri geometrice. Este interesant să muncești cu ei – asta te ajută în activitatea profesională de fiecare zi”, a remarcat dna Ucrainschi.

Un părinte ne-a relatat prin telefon că este mulțumit de faptul că copilul său este antrenat în asemenea  activități:

”Intuim că meseria respectivă nu este una ușoară, dar dacă copilul este motivat să se iniţieze în tainele ei de la această vârstă, este un lucru extraordinar. Dacă copiii execută  machete ale unor terenuri de joacă, studiază  tehnici de redare a panoramei de zi și noapte a orașului, înseamnă că există realizări notorii.  Iată de ce salut asemenea activități”, a declarat părintele.

Acum micii arhitecți au finalizat săptămâna arhitecturii construcțiilor locative și formelor geometrice. În luna viitoare îi așteaptă activități la fel de interesante.

Ion Cernei

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker