ȘtiriUtil

Hepatitele virale, o problemă majoră

Ziua Mondială a Hepatitelor este un eveniment internațional, organizat anual la data de 28 iulie sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și informare a populației despre această boală.

La nivel mondial hepatitele virale B și C afectează circa 35 mln de persoane, provocând 1,4 mln de decese anual. Aceste boli pot fi prevenite, tratate, iar în cazul hepatitei virale C, vindecată.

În regiunea europeană aproximativ 13 mln de persoane trăiesc cu hepatita virală cronică B și aproximativ 15 mln sunt infectate cu virusul hepatic C, iar în jur de 80% nu cunosc că sunt infectaţi datorită manifestării  fără simptome a maladiei, și rămân netratați. Ca rezultat hepatitele virale cronice sunt o cauză majoră a cirozei hepatice (a ficatului sau zis popular maierii) și a cance-rului hepatic primar.

Persoanele utilizatoare de droguri (UDG) sunt deosebit de vulnerabile la hepatita virală și în majoritatea cazurilor sunt infectate cu virusul hepatic C.  Circa 70-90% din UDG care trăiesc cu HIV sunt diagnosticaţi cu hepatita virală C. Odată cu creșterea disponibilității unui tratament eficace pentru infecția HIV, hepatita virală cronică nediagnosticată și netratată devine cauza predominantă a decesului în rândurile persoanelor care trăiesc cu co-infecția HIV/hepatita virală.

În R. Moldova, hepatitele virale, în special cele cu transmitere paranterală și sexuală, continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică. Cu toate că morbiditatea prin hepatita virală B, C și D s-a redus de la 25,0 la 100 mii populație și respectiv 6,1 și 1,9 în 2017 până la 0,6 și respectiv 1,0 și 0,1 în anul 2018, țara noastră este considerată în continuare drept zonă cu endemicitate medie prin hepatitele virale, în special datorită ratelor ridicate a morbidității cauzate de hepatitele virale B și C și numărul mare de hepatite virale nediagnosticate.

În raionul Telenești morbiditatea prin hepatite virale acute a scăzut de la zeci de cazuri în anii 1990-1995 până la cazuri unice în ultimii ani. Rezultatele în mare măsură se datorează implementării cu succes la nivel  republican și raional a Programelor de combatere a hepatitelor virale B, C și D și întroducerea în calendarul de vaccinări obligatorii a vaccinării copiilor și persoanelor din grupul de risc cu vaccinul contra hepatitei virale B.

În țară și în raion este implementat algoritmul de supraveghere epidemiologică a hepatitelor virale B, C și D, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce (timpurie) a bolnavilor, se asigură siguranța transfuziilor, donărilor de țesuturi și organe prin testarea tuturor donatorilor.

Pacienții cu hepatite virale B, C și D au acces la serviciile calitative de tratament și îngrijire continuă. În anul 2018 au fost incluși în tratament 6282 de pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimată la peste 97%. În țară atât imunizarea, cât și tratamentul antiviral este gratis, în  acest context, conform dispoziției MSMPS nr. 235-d din 08.07.2019, în Republica Moldova la 28 iulie 2019 va fi marcată Ziua Mondială a Hepatitei cu sloganul de comunicare Depistează bolnavii pentru a salva milioane de vieți, prin o serie de acțiuni, scopul cărora este de a îmbunătății cunoștințele cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, de a îndemna populația să se informeze despre hepatitele virale, să se testeze pentru a cunoaște statutul și să se adreseze pentru tratament.

 

Reţineţi!

  • Hepatita este cea de-a doua boală infecțioasă de tip killer după tuberculoză și de 9 ori mai mulți oameni sunt infectați cu hepatită decât cu HIV.
  • Hepatita virală poate fi prevenită, diagnosticată, tratată și gestionată adecvat.

Vaccinul împotriva hepatitei B este în 98-100% eficient în prevenirea noilor infecții. Pentru hepatita B, oamenii ar trebui să fie testați și, dacă sunt depistați pozitivi – să beneficieze de tratament pe tot parcursul vieții. Pentru hepatita C, oamenii pot fi vindecați cu un tratament simplu de 2-3 luni cu medicamente antivirale cu acțiuni directe.

  • Puține persoane au accesat serviciile de testare și tratament, în special în țările cu venituri mici și medii.

Doar 10% (27 de milioane) din persoanele infectate cu hepatita B au știut despre statutul lor în 2016. Din aceste persoane diagnosticate, doar 17% (4,5 milioane) au primit tratament. În rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită C, 19% (13,1 milioane) au știut despre statutul lor de infec-tare în 2017, dintre care 15% (2 milioane) au fost vindecate în același an. În total, în perioada 2014 – 2017, circa 5 milioane de persoane au primit tratament împotriva hepatitei C la nivel mondial.

  • Investiția în hepatită este o decizie inteligentă pentru rezultate în domeniul sănătății. Finanțarea serviciilor de diagnostic și tratament a hepatitei, ca parte a eforturilor de eliminare a hepatitei, poate reduce numărul de decese globale cu 5% și crește longevitatea cu aproximativ 10% până în 2030.
  • Investiția în diagnosticul și tratamentul hepatitei înseamnă prevenirea cancerului hepatic. Infecțiile cronice ale virusurilor hepatitei B și C pot să nu prezinte simptoame pe o perioadă lungă de timp, uneori ani sau decenii. Ele afectează lent ficatul, provocând în cele din urmă cancer. Peste 60% din cazurile de cancer sunt cauzate de diagnosticul și tratamentul tardiv (întârziat) al infecțiilor cu virusul hepatic B și C. Două treimi dintre aceste cazuri de cancer sunt cauzate de hepatita B și o treime de hepatita C.
  • De ziua Mondială a Hepatitei 2019, alăturați-vă cauzei pentru a ajuta 325 mi-lioane de oameni. Informați-vă dumneavoastră și diseminați cunoștințele despre riscurile hepatitei virale, măsurile de prevenție, serviciile de testare, tratament și recuperare pentru o viață activă. Dacă boala este depistată la timp, riscul de îmbolnăvire cronică și povara financiară a familiei dumneavoastră pot fi evitate.

 

Vasile Danilescu – medic epidemiolog CSP Orhei subdiviziunea Telenești

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker