Știri

Petițiile colective ar putea ajunge subiecte de dezbateri în Parlament

Foto simbol. Sursa: tv8.md.

 

Petițiile colective care vor acumula 10 000 de semnături ar putea ajunge în dezbateri în plenul Parlamentului. O inițiativă în acest sens a fost înregistrată pe 22 iulie de către deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun. Petițiile colective vor putea fi semnate în format fizic, pe hârtie, dar și online, pe un website special care urmează a fi elaborat de Parlament.

Semnătura se va considera valabilă dacă aceasta va conține numele, prenumele, codul personal și domiciliul semnatarului. Fiecare inițiativă va avea 60 de zile la dispoziție pentru a acumula 10 000 de semnături, iar în momentul în care pragul va fi atins, aceasta va fi supusă audierilor publice de către comisia de specialitate, apoi înaintată Biroului Permanent al Parlamentului pentru a fi inclusă în ordinea de zi a Plenului.

„Nu toate inițiativele civice vor fi acceptate – petițiile care propun acțiuni ce nu intră în prevederile Parlamentului, petițiile defăimătoare, calomnioase, cele care atentează la drepturile și libertățile unui anumit grup de persoane sau minorități, vor fi respinse”, precizează deputatul Radu Marian, care contează că acest mecanism ar putea genera implicarea tinerilor în treburile societății.

Potrivit autorilor, pragul de 10 000 de semnături a fost stabilit în baza „experienței altor state, iar cifra fixă și simbolică a fost aleasă din perspectiva comunicării mai eficiente cu publicul”. Pentru a pune în practică acest proiect de lege, Comisia parlamentară permanentă administrație publică va crea un regulament de funcționare a petițiilor și va anunța licitația publică pentru selectarea companiei care va dezvolta site-ul web pentru inițiativele civice lansate online.

Proiectul implică și cheltuieli. Pentru dezvoltarea paginii web și a unei strategii inițiale de comunicare, autorii susțin că vor fi necesari 50 000 – 200 000 de lei. Totodată, va fi nevoie și de un buget anual pentru salarizarea a doi angajați care se vor ocupa de administrarea proiectului.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker