Moldova + Migratia

„Pulber Music Academy” – o şcoală de referinţă deschisă în Irlanda de o familie de basarabeni

Protagoniștii articolului „Exodul de specialiști: cauze și consecințe” (CUVÂNTUL, nr.28 din 21 iulie c.) deseori au pomenit în discuțiile cu subsemnatul cuplul Vlad și Natalia Pulber, doi dintre basarabenii care, după absolvirea Academiei de Muzică ”Gh.Dima” din Cluj-Napoca, România, au devenit personalități de referință în domeniul lor de activitate, dar nu în țara de baștină, ci în…Irlanda.

 

Ca și mulți dintre colegii de breaslă basarabeni care au studiat în România, Vlad și Natalia mai întâi au absolvit Colegiul ”Ștefan Neaga”, apoi, după ce au reuşit admiterea la Conservatorul din Chișinău, s-au transferat pentru a-şi continua studiile la Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

I-am întrebat, de ce după academie nu au revenit la baștină, dar au ajuns tocmai în Irlanda; cum le merge afacerea cu un titlu atât de intrigant – ”Pulber Music Academy”- și ce ar trebui să se întâmple ca familia Pulber să revină acasă, în Republica Moldova. Drept răspuns, dumnealor ne-au trimis o înregistrare audio, care înglobează o istorie de succes deosebită a familiei Pulber. Asultând-o, încă o dată îți dai seama cât de bogată în personalități talentate, având capacităţi deosebite, este această palmă de pământ pe nume Republica Moldova și cât de mioapă a fost și rămâne politica autorităților noastre în ce privește pregătirea și promo-varea cadrelor. Mai mult, te convingi că anume din asta se trage sărăcia socială și morală care a pus stăpânire pe Republica Moldova.

Vlad îşi aminteşte: ”Decanul de la Conservatorul din Chișinău, unde deja susținusem admiterea, ne-a declarat că nu ne permite transferul în România. Și atunci am mers la Ministerul Culturii. Eu le-am zis că soția deja s-a transferat și eu nu am cum să rămân la Chișinău.  La fel a procedat și soţia, Natalia. Astfel am ajuns studenți la Academia din Cluj”.

Vlad Pulber povestește că după absolvire ambii au încercat mai multe variante de angajare în câmpul muncii. Natalia a mers la București, unde s-a angajat la un post de televiziune în domeniul managementului artistic. Lucrurile mergeau relativ bine, Natalia era apreciată, numai că salariul abea de-i ajungea pentru chiria locuinței, grădiniță. Pentru a întreține familia, soţul a plecat în Irlanda, unde s-a angajat bucătar într-un restaurant, apoi în altul. Peste un timp, Natalia şi fiica lor Cristina i s-au alăturat, iar degrabă familia s-a întregit cu încă o fiică.

Inițial Natalia voia să continue cariera în televiziune, a făcut şi un masterat în domeniu, dar la un moment dat a înțeles că în televiziune nu prea sunt perspective pentru ea. Și a decis să se consacre carierei pedagogice, mai ales că în Irlanda locuiesc circa 40 de mii de români. A început cu copiii prietenilor, lucra acasă. Când numărul discipolilor a ajuns la peste 20 și apartamentul era prea strâmt pentru atâta lume, iar elevii se prezentau destul de bine la diverse concursuri, Natalia și Vlad au decis să deschidă propria școală de muzică. Astăzi la „Pulber Music Academy”, prima şcoală de muzică din Irlanda cu predare în limbile română şi engleză, învață peste o sută de tineri de diverse naționalități. Aici lucrează pedagogi români și autohtoni. Se studiază pianul, vioara, chitara, alte instrumente. În câțiva ani “PulberMusicAcademy” a devenit la Dublin o instituție de referință, cu o reputație de invidiat.

Soţii Pulber spun că România a fost o dorinţă, iar Irlanda – o întâmplare. Ce va fi mai departe – viaţa va arăta, zice Vlad, adăugând că deocamdată totul merge bine şi nu se gândesc la careva schimbări. Ambii afirmă că ţin foarte mult la Republica Moldova, la România şi fac tot ce le stă în puteri pentru promovarea culturii şi a limbii române în rândul pământenilor emigranţi, dar şi a băştinaşilor din Irlanda, ţara în care locuiesc.

În imagine: Soţii Vlad şi Natalia Pulber

Tudor Iașcenco

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde veţi găsi şi mai multe informaţii operative, comentarii, opinii.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker