Știri

30 DE KILOMETRI AI PĂCII ȘI AI DREPTURILOR COPILULUI

Molovata, 25 iulie 2019. Cu ocazia aniversării de 30 de ani a Convenției cu privire la drepturile copilului, satul Molovata din raionul Dubăsari a găzduit vineri o activitate inedita. Ion Lazarenco Tiron, înotător de ape deschise care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului, a parcurs înot 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului.

Traseul a început la orele 6 dimineața în apropierea satului Jora de Mijloc din raionul Orhei și a durat peste 8 ore. Înotătorul, a cărui securitate pe traseu a fost asigurată cu suportul Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, a ajuns la destinație în satul Molovata în jurul orelor 14.30, fiind întâmpinat de peste 100 de copii, care au aplaudat performanța înotătorului și au interpretat piesa Imagine de John Lennon.

”Pentru continuitatea noastră noi trebuie să înțelegem că avem nevoie de pace,” a spus Ion Lazarenco Tiron la finele traseului de înot. Fiind întrebat dacă va abandona vreodată înotul în ape deschise, Ion Lazarenco a spus: ”O să continui toată viața mea. Pentru că pacea începe de la noi, pentru că noi suntem datori acestui pământ.”

”Muzica și sportul pot ajuta la oprirea intoleranței și urii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță – acasă, în școală și în comunitate. Și nu există o cale mai bună de a construi un viitor decât prin copii, deoarece aceștia sunt liderii și factorii de decizie de mâine,” a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF.

”Crearea unui mediu prietenos copiilor pentru buna dezvoltare, un mediu fără violență, abuz și neglijare este obligația fiecărui adult. Doar prin implicarea asumată a noastră a adulților putem să oferim copiilor condițiile și ambianța necesară. Evenimentul de astăzi, fapta frumoasă a dlui Ion Lazarenco Tiron este un îndemn de promovarea păcii, toleranței și incluziunii” a spus Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova.

La evenimentul de la Molovata au mai participat și reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, autoritățile locale din satul Molovata și din raionul Dubăsari.

Despre Convenția cu privire la drepturile copilului

Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993, după ratificare de către Parlament. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale, locale și societatea civilă trebuie să depună eforturi comune pentru ca drepturile tuturor copiilor de la noi din țară să fie respectate, cum ar fi accesul la educație, sănătate, dreptul la familie și un mediu fără violență, supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

Despre Ion Lazarenco Tiron 

Ion Lazarenco Tiron, este printre puținii oameni de pe glob, care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook. A fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

 

Despre La La Play Voices

Corul La La Play Voices a fost creat in 2018, pentru a promova diversitatea și incluziunea prin muzică, întrunind 20 de copii din 12 localități ale Moldovei. În acest an inițiativa a fost extinsă corul întrunind în prezent 130 de copii din toate cele 32 raioane ale țării, inclusiv Găgăuzia și raioanele din stânga Nistrului, selectați în acest an. Amintim că pe, 26 iulie, începând cu orele 19.30, corul La La Play Voices va susține și un concert festiv în scuarul Catedralei, cu intrare liberă.

Angela Munteanu

 

Din partea redacţiei ziarului CUVÂNTUL. Ion Lazarenco-Tiron s-a născut pe 22 ianuarie 1978, în satul Brăviceni, raionul Orhei. În 1997 a emigrat în Irlanda, iar din 1998 a făcut antrenament de înot în bazinul olimpic de la „Guiness Beer Factory” din Dublin. În 1999 a devenit membru al sălii de sport din localitatea Bray, Irlanda, și chiar în primul an a câștigat competiția „Lupta de rezistență”. Vorbește fluent româna, rusa și engleza.

În anul 2015 a fost declarat cel mai bun Înotător Senior la Bărbaţi, iar cititorii revistei “VIP Magazine” (R.Moldova) l-au votat drept “Bărbatul Anului” în cate-goria Sporturilor.

Decorat cu Medalia de Onoare a Primarului de Dublin, Irlanda.

Ion Lazarenco-Tiron este şi un filantrop activ, colectând şi transportând în Moldova în repetate rânduri ajutoare umanitare pentru internate, case de bătrâni, spitale, grădiniţe, familii social vulnerabile. A organizat şi multe acţiuni de binefacere pentru localitatea de baştinş şi consătenii.

Mai mai multedetalii interesante despre viaţa şi activităţile dlui Lazarenco-Tiron puteţi afla din interviul oferit de domnia sa săptămânalului CUVÂNTUL http://cuvintul.md/article/schimbarea-incepe-de-la-fiecare-persoana-noi-dorim-mult-dar-putin-facem/, care a fost publicat şi în volumul V al serialului „30 de întrebări de-acasă” editat de Editura CUVÂNTUL în anul 2018.

 

O galerie de fotografii gasiti aici. Le puteți utiliza indicând sursa: (c) UNICEF/2019/Dinu Bubulici

Secvențe video aici si aici

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker