Investigații

ANI: Cumetrii, naşii şi finii nu sunt persoane apropiate

Imagine simbol

 

Numirea fostului judecător Gheorghe Balan în funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, în condițiile în care cumătrul său, Andrei Năstase, este ministru de Interne, dar și angajarea lui Andrei Popov ca șef de cabinet al ministrului de Externe Nicolae Popescu, cei doi fiind naș și fin, au generat acuzații din partea fostei puteri că noua guvernare ar pune în funcții persoane apropiate.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI), solicitată de portalul Moldova Curată, afirmă însă că, potrivit legii, nașii, finii sau cumetrii nu sunt considerate persoane apropiate și angajarea lor nu ar fi o încălcare a regimului juridic al conflictului de interese. Totuși, unii experți în drept consideră că astfel de angajări ar trebui evitate, întrucât pun probleme de etică și moralitate pentru cei vizați.

 

Gheorghe Balan a fost numit în funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) chiar în prima ședință a noului Executiv, la scurt timp după ce a fost demis Alexandru Pânzari. Ulterior, Partidul Democrat, aflat până acum la guvernare, dar trecut în opoziție, a difuzat un comunicat cu următorul conținut: „Cei care până ieri criticau cumătrismul din instituții și promiteau numiri transparente în funcții și pe criterii de profesionalism, își încalcă din primele zile acest angajament și dovedesc că în realitate ei sunt cei care promovează cumătrismul în instituțiile statului. Cerem, în acest context, demiterea sau demisia imediată a domnului Gheorghe Balan din funcția de șef al IGP, acesta având un grad de rudenie cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese”, este specificat într-un comunicat al Partidului Democrat din Moldova.

La rândul său, prim-ministra Maia Sandu a precizat că numirea lui Gheorghe Balan a fost făcută în situație de criză. „Dacă este conflict de interese, atunci va trebui să se anuleze decizia prin care a fost numit domnul Balan”, a declarat Maia Sandu.

Și actualul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, a făcut o angajare la minister care a generat discuții: el a anunțat că îl numește drept șef al cabinetului său pe Andrei Popov, care este nașul său de cununie. Câteva zile mai târziu, Popov a declarat că se retrage, menționând că la mijloc nu ar fi, totuși, un conflict de interese.

Portalul Moldova Curată a solicitat opinia ANI, pentru a vedea dacă relația nași și cumetri cade sau nu sub incidența conflictului de interese. „Potrivit art.12 alin. (3) din Legea privind declararea averii și a intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate, persoanele fizice şi juridice cu care are relații cu caracter patrimonial și care influențează sau pot influența exercitarea imparțială și obiectivă a mandatului, a funcției publice sau de demnitate publică”, se spune în răspunsul Autorității.

Totodată, ANI precizează că potrivit aceleiași legi, persoană apropiată este soțul/soția, copilul, concubinul/concubina subiectului declarării, persoana aflată la întreținerea subiectului declarării, de asemenea, persoana înrudită prin sânge sau prin adopție cu subiectul declarării (părinte, frate/soră, bunic/bunică, nepot/nepoată, unchi/mătușă) și persoana înrudită prin afinitate cu subiectul declarării (cumnat/cumnată, socru/soacră, ginere/noră). „Prin urmare, în categoria persoanelor apropiate, definite prin prisma Legii 133/2016, nu se regăsesc cumetrii, nașii sau finii, iar luarea unor decizii în privința lor nu poate fi calificată ca și conflicte de interese conform legislației în vigoare”, se mai arată în documentul emis de ANI.

La rândul său, Daniel Goinic, expert la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, este de părere că aceste situații ar trebui, totuși, evitate. „Legiuitorul nu a inclus în această categorie relația de „fin-naș de cununie”. În opinia mea, promovarea sau favorizarea „finilor” sau „nașilor”, chiar dacă sunt „rude” prin afinitate religioasă, în cazul de față în cabinetul persoanei cu funcţie de demnitate publică, ține mai degrabă de limitele integrității morale și etice ale celui care angajează. Dacă Guvernul își propune „toleranță zero la corupție”, asemenea situații trebuie evitate cât mai mult posibil. Altfel, populația își pierde și mai mult încrederea în instituțiile statului”, a concluzionat expertul.

Lilia Zaharia

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker