Social

Tatăl şi fiul, ambii Mihail şi ambii preoți la Scorțeni

Biserica din Scorțeni, raionul Teleneşti, cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, e cunoscută în zonă pentru proiectul său arhitectonic neobișnuit – o semicatedrală precum rar întâlnești în Moldova, construită la sfârșitul sec. XIX, pentru care locuitorii satului au bătut ani de zile pragurile mai marilor de la Chișinău și Moscova,  s-o redeschidă. În prezent în acest locaș slujesc doi preoți: tatăl și fiul Ile, amândoi purtând numele Mihail.

 

”E o situație mai specială, să ai într-o parohie doi preoți – tatăl și fiul, care să poarte acelaşi prenume! Ambii s-au născut în ziua Sfinților Mihail și Gavriil. Sătenii şi clerul din raion îi stimează şi-i respectă ca exemple de probitate morală și creștină. Părintele Mihail-seniorul este confesorul tuturor preoților din protopopia Telenești”, ne spune Tamara Verejan, primara de Scorțeni.                  

Prin 1988 sătenii au reușit să-și redeschidă ușile semisoborului, iar  părintele Mihail Ile, originar dintr-un sat din raionul Nisporeni, trimis aici de către mitropolie, și-a depus toată energia pentru a renova acest locaș, dar și a apropia sătenii de valorile creștine.

”Deşi, pe parcursul anilor, am avut ocazie să revin la baștină, nu m-am mai îndurat să lepăd satul care m-a primit cu atâta dragoste. Și apoi, Scorţeni este baștina celor cinci copii ai mei”, ne spune preotul Mihail Ile-seniorul.

Părintele Mihail, care este sextagenar, are trei fii și două fiice. Doi dintre fii au ales calea slujirii Domnului – Mihail este preot, Vasile este diacon într-o parohie din capitală. Leonid, al treilea fiu, s-a făcut agricultor și muncește în sat.  

”Dacă crede cineva că misiunea unui preot se reduce doar la cunoașterea canoanelor și rânduielilor creștine, se înșeală. E o misiune de care trebuie să te pregătești încă din fragedă copilărie. Le-am spus copiilor mei: dacă simțiți că este în sufletul vostru chemarea de la Dumnezeu de a-L sluji – am să mă bucur pentru voi”, a menţionat părintele Mihail-seniorul.

Părintele Mihail-juniorul ne spune că atmosfera duhovnicească a satului l-a determinat să aleagă preoția:

”Satul Scorțeni a trăit cu speranța că va reveni la credință chiar și în timpurile cele mai crunte ale ateismului militant. Aici au păstrat totul:  biserica, odoa-rele, cărțile, până și casa parohială de până la 1940. Copilăria am petrecut-o fiind martor la slujbele din biserica noastră renovată de către credincioșii din sat. De altfel, între colegii mei suntem trei fii de preoţi care am absolvit teologia, dar deocamdată numai eu am fost hirotonisit preot. Am doi copii. Dacă ei îmi vor urma calea – de asemenea aș fi bucuros”, ne spune părintele Mihail-juniorul.

În imagine: Părintele Mihail-seniorul şi părintele Mihail-juniorul, cel bătrân şi cel tânăr, cum îi numesc sătenii între ei

 Ion Cernei  

Urmaţi-ne pe Facebook Ziarul Cuvântul unde găsiţi şi mai multe informaţii, comentarii, opinii.

                    

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker