RezinaSocial

Eugenia Josan: Dispreţuiesc oamenii făţarnici şi linguşitori

Redacţia săptămânalului CUVÂNTUL inaugurează o nouă rubrică: CUVÂNTUL în dialog cu cititorii. Azi publicăm primul dialog din acest ciclu cu una dintre cele mai active cititoare ale ziarului, Eugenia Josan, pensionară din s. Ţahnăuţi, raionul Rezina.

– Dnă Eugenia, Vă rog să Vă prezentaţi.

– Sunt Eugenia Josan, pensionară, locuiesc împreună cu soţul, tot pensionar, în s. Ţahnăuţi, comuna Ţareuca, Rezina. Unicul nostru fecior, Vadim, de vreo 20 de ani, împreună cu familia, se află în străinătate.

– Sunteţi o cititoare activă a CUVÂNTUL-ui. Ce surse de informaţie mai preferaţi?

– Din presa scrisă abonez şi citesc din scoarţă-n scoarţă numai CUVÂNTUL. Mai privesc televizorul, ascult radioul. Dar prefer CUVÂNTUL pentru că prezintă evenimentele în mod obiectiv, echidistant, spune lucrurilor pe nume, ceea ce nu la toţi le place, mai ales celor vizaţi în contextul diferitor fapte urâte.

– În opinia Dvs., care ar trebui să fie relaţiile dintre autorităţi şi mass-media?

– Mass-media trebuie să monitorizeze echidistant activitatea autorităţilor de toate nivelurile şi să informeze corect societatea, utilizând mai multe surse de informaţie. Sunt convinsă că dacă autorităţile şi-ar îndeplini onest şi cinstit obligaţiunile, n-ar apărea probleme, relaţiile ar fi constructive, benefice pentru ambele părţi. La noi, din păcate, s-au înrădăcinat alte tradiţii. Autorităţile de multe ori îşi fac de cap cum vor, iar presa plătită din banii publici bate din palme…

– Ce părere aveţi despre jurnaliştii şi mijloacele mass-media care doar cântă osanale autorităţilor, partidelor şi politicienilor de la guvernare?

– Am privit cândva filmul Nuntă la Malinovka, unde unul din eroii principali îşi schimba cartuzul în dependenţă de cum se schimba puterea în sat, azi bolşevicii, mâine – albgardiştii. Tot aşa şi unii jurnalişti de la noi, mai ales postul Moldova 1, care, din câte ştiu, este finanţat din banii publici, adică adunaţi din banii contribuabililor, reflectă realităţile în dependenţă de interesele celor de la putere şi nu ale ţării. Personal dispreţuiesc oamenii făţarnici şi linguşitori, care se vând pe trei arginţi. Şi dimpotrivă, preţuiesc sinceritatea, verticalitatea, oamenii cu demnitate, calităţi care în Republica Moldova, în opinia mea, din păcate, pe an ce trece, nu prea sunt apreciate. Şi încă ceva. Eu nu prea privesc posturile TV ale lui Plahotniuc, m-am convins că acestea mai mult dezinformează şi manipulează decât informează. Dar după ce pe localurile acestor posturi a fost pus sechestru, ele continuă să activeze, în acelaşi stil. De ce se permite aşa ceva?

– Cum apreciaţi rolul ex-guvernării PDM în viaţa raionului Rezina şi a comunei Ţareuca?

– Din ziarul CUVÂNTUL am aflat despre multe „isprăvi” ale administraţiei raionului în frunte cu Eleonora Graur din ultimii ani. Mă mir că această persoană, dar şi mai mulţi din tagma respectivă, au ajuns în Parlament. Asemenea persoane, în opinia mea, nu merită mandatul de legislator.

Cât priveşte Primăria Ţareuca, nefiind afiliată Partidului Democrat, din câte ştiu, nu a prea fost agreată de administraţia raionului şi guvernarea democrată. Dar primarul Mihail Olaru şi echipa lui au reuşit în ultimii ani multe lucruri bune pentru comună.

– Reprezentanţii PDM se laudă cu reforma sistemului de pensionare. Dumneavoastră, familia, rudele Dvs. ce aţi câştigat în urma acestei reforme?

– Această reformă este mai mult o bătaie de joc de poporul nostru. Eu am 36 de ani de stagiu de muncă. În luna decembrie 2018 primeam o pensie de 1650 de lei. După reformă am început să primesc 1589 de lei. Şi n-ai cui te plânge…

– Care teme, probleme aţi vrea să le vedeţi mai des abordate de mass-media, inclusiv CUVÂNTUL?

– Mai multe publicaţii despre problemele cu care se confruntă oamenii, mai ales în domeniul ocrotirii sănătăţii, condiţiile de viaţă şi soluţiile posibile la aceste probleme, informaţii utile pentru cititori, mai ales cei de la sate.

– Pe 20 octombrie 2019 au fost anuţate alegerile locale ordinare. Care instrumente electorale le consideraţi mai eficiente la ora actuală: presa, audiovizualul, întâlnirile cu cetăţenii, pomenile electorale?

– Din punctul meu de vedere acestea sunt: presa scrisă, pentru că informaţia din ziar alegătorul a poate studia pe îndelete, oricând poate reveni la ea, apoi audiovizualul. Întâlnirile cu alegătorii sunt eficiente pentru cei care au ce spune oamenilor. Pomenile electorale, din câte ştiu, sunt interzise de lege şi ar fi bine ca orice încercare de a le folosi să fie sancţionată dur.

Din partea redacţiei a dialogat Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker