Politic

Cât şi cum s-a furat miliardul și ce (nu) au făcut autoritățile

Săptâmâna trecută a fost publicat raportul Kroll II. Într-un interviu, răspunzând la întrebările portalului agora.md, economistul Centrului analitic Expert-Grup, Sergiu Gaibu a menţionat:
Prima etapă a avut loc probabil în 2013, când două bănci rusești, Alef-Bank și MetroBank, au acordat, conform estimărilor companiei Kroll, circa 200 de milioane de dolari grupului Șor și persoanelor corelate cu acest grup pentru a achiziționa pachete de acțiuni semnificative din Banca de Economii, UniBank și Banca Socială.
După ce au intrat prin schemele respective în posesia acțiunilor la aceste trei bănci, deja în 2013-14 au avut loc o serie de acordări de credite cu multe semne de întrebare. S-a identificat că grupul Şor a obținut credite în valoare de 2.9 miliarde de dolari. Dintre acestea, aproape 2,5 miliarde de dolari au fost acordate în 2014, inclusiv 1,9 miliarde de dolari – doar în noiembrie 2014, iar 1,8 miliarde de dolari din noiembrie 2014 au fost acordate la șapte companii din grupul Șor, beneficiarii principali.
În noiembrie 2014 au fost acordate circa de zece ori mai multe credite decât media lunară pentru perioada anterioară, ceea ce este foarte dificil, ca să se acorde de către întreg sistemul bancar, nu mai spun de trei bănci, fiindcă procesarea acestor credite de fapt necesită o analiză detaliată și calitativă a unui volum de zece ori mai mare de credite.
În raportul Kroll II este specificat integral tot grupul Ilan Șor. Se arată că, practic, acest grup a constituit 90% din totalul fraudei. Se explică cum a fost finanțată procurarea de acțiuni la aceste trei bănci.
Marea majoritate a creditelor nu au fost utilizate conform destinației şi au fost acordate cu încălcări de procedură. Autoritățile și organele competente trebuiau să întreprindă măsuri încă cu aproape cinci ani în urmă, când s-a produs frauda. După cinci ani este extrem de complicat de a recupera ceva bani.
Capul acestui grup raportat de Kroll, domnul Șor, este cel mai probabil plecat din țară. O parte din active au fost vândute. După primul raport Kroll trebuiau să fie imediat puse sechestre pentru a proteja interesele cetățenilor.
S-a observat foarte clar în această perioadă, o abordare selectivă în ce privește investigarea acestui caz. Au fost persoane acuzate și judecate foarte rapid, în timp ce în cazul dlui Șor s-a observat o tărăgănare vădită a procesului judiciar, menţionează expertul.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker