Evenimente

Vlad Filat: Iaralov este creierul furtului miliardului, iar Șor principalul beneficiar

Fostul prim-ministru Vlad Filat a afirmat că Serghei Iaralov, persoană apropiată ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, este creierul care a zămislit „furtul miliardului” din sistemul bancar al țării, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Ilan Șor, după care urmează Vlad Plahotniuc.
Într-un interviu difuzat pe 14 iulie la emisiunea Cutia Neagră de la postul TV8 şi citat de ipn.md, Vlad Filat a declarat că Serghei Iaralov a participat la toate discuțiile care au ținut de furtul mi-liardului. „Eu cred că el a fost creierul și cel care a desenat această incredibilă schemă și a stat în calitate de coordonator la capitolul implementare”, a spus Vlad Filat.
Fostul prim-ministru a mai precizat că întreg puzzle-ul în ce privește furtul miliardului a fost cunoscut de Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov și Ilan Șor. „Eu cred că cei mai mulți bani s-au dus la Ilan Șor. Restul beneficiarilor sunt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare”, a spus Vlad Filat.
Vlad Filat a mai precizat că vina lui în furtul miliardului nu poate fi încadrată la capitolul „răspundere penală”, ci este una politică. „Nu am făcut ce a trebuit să fac ca aceste lucruri să nu se întâmple. Erau foarte multe acțiuni care trebuiau de făcut”, a spus Vlad Filat, care a mai precizat că știa că lucrurile nu merg bine, dar nu a acționat pentru a nu periclita parcursul european al Republicii Moldova. „Acum înțeleg că pentru Republica Moldova ar fi fost mai benefic dacă semna Acordul de Asociere mai târziu, inclusiv chiar să beneficiem de regimul liberalizat de vize mai târziu, dar să avem o clarificare atunci”, a spus Vlad Filat.
Vlad Filat afirmă că ex-premierul Iurie Leancă nu a înțeles pe deplin esența și consecințele acordării garanțiilor de stat în cazul „furtului miliardului”, iar alt fost premier, Chiril Gaburici, a fost împotriva acestei soluții, pregătită de alți autori.
În altă ordine de idei, Vlad Filat a afirmat, că funcția de procuror general în anul 2009 a fost vândută contra sumei de două milioane de euro.
Se spunea că această candidatură va fi din partea lui Serafim Urechean, dar de fapt Valeriu Zubco a fost „candidatura lui Plahotniuc”.
Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde Vlad Filat își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat, calificând cazul său drept unul politic.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker