EvenimentePolitic

Lista beneficiarilor fraudei bancare identificată de Kroll-2, cu Plahotniuc în calitate de cel mai mare beneficiar. Anchetatorii americani prezintă exemple concrete

Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Vlad Filat sunt trei dintre cei mai mari beneficiari ai fraude bancare din perioada 2012-2014 de la cel trei bănci. Cel puțin asta se arată în cea de-a doua secțiune a Raportului Kroll-2, făcută publică de Renato Usatîi, relatează unimedia.info

Vladimir Plahotniuc ar fi beneficiat direct cel mai mult din frauda bancară. Companiile afiliate fostului lider democrat ar fi obținut puțin peste 30 de milioane de dolari prin diferite scheme cu banii ce au fost combinați în timpul fraudei bancare din cele 3 bănci.

Printre companiile în care au ajuns bani din fraudă se numără Finpar, ICS Prime TV, Prime Managment, OTIV Prim Holding B.V. care au primit bani prin niște scheme complicate de la trei off-shore-uri după cum se vede mai jos.

Ilan Șor, despre care anchetatorii americani spun că a executat schema de fraudare a celor 3 bănci, a beneficiat direct și împreună cu oameni sau companii afiliate lui, de 27,6 milioane de dolari. Aici, este vorba despre tranzacții complexe cu 17 beneficiari finali printre care Ilona Shor, sora lui Ilan Șor, notara lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, sau bodyguard-ul său, Tudor Negru. Mai apare și numele lui Gabriel Stati, dar cel mai probabil ar fi fost vorba de o datorie achitată de Șor omului de afaceri.

Tot aici, apar și numele Serghei Pavliuscenco, despre care Kroll presupune că ar putea fi soțul Vitaliei Pavlicenco, însă compania specifică exact că autoritățile moldovene sunt cele care trebuie să verifice identitatea fiecărei persoane și implicarea acesteia în fraudă.

Descrierea listei oamenilor apropiați de Ilan Șor / Sursa:facsimil

Un alt nume greu în raport este al fostului premier Vlad Filat. Kroll a identificat fonduri de aproape 22 de milioane de dolari originare din cele 3 bănci.

Anchetatorii fac referire la anumite scheme cu implicarea unor rude sau apropiați de-ai fostului premier care au primit bani fie direct de la BEM fără a fi implicate direct în fraudă, ca Business Estate Management, 6,4 milioane USD sau Caravita 1,47 milioane USD, fie prin alte metode.

Companii care ar fi fost apropiat de Vlad Filat / Sursa:facsimil

De asemenea, anchetatorii spun că au găsit legături cu anumite fonduri de care ar fi beneficiat fiul fostului premier.

Pe de altă parte, alte zeci de milioane au fost plimbate prin zeci de jurisdicții implicând companii, dar și persoane oficiale. În general, banii au ajuns în Letonia 302,1 milioane USD, Moldova 169,3 milioane USD, Cipru 112,4 milioane USD, China 83,3 milioane USD, Rusia 79,5 milioane USD, Estonia 51,4 milioane USD, Elveția 42,8 milioane USD, SUA 25,5 milioane USD, Hong Kong 22,6 milioane USD, Italia 16,8 milioane USD, Romania 15,8 milioane USD, Germania 11,1 milioane USD, Turcia 10,4 milioane USD, Olanda 8,6 milioane USD și Emiratele Arabe Unite 6,8 milioane USD.

De menționat însă că, anchetatorii au identficat beneficiarii în general în baza informațiilor aflate în sursă deschisă sau în anchete jurnalisticem, dar care nu sunt probate prin alte documente. După cum mențonează Kroll, probarea informațiilor urma să fi făcută de autoritățile de la Chșinău.

Potrivit documentelor, rapoartele au fost livrate la 22 marti 2018.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker